Go Back
+ servings
Skål med vitlök och smörstekta champinjoner och blomkål, garnerad med grön persilja.
Print
5 av 1 röst

Vitlöks- och smörstekta champinjoner med blomkål

Vitlöks- och smörstekta champinjoner med blomkål är ett underbart gott tillbehör, eller ensam vegetarisk rätt i sig. Massor av smak i enkelt format.
Förberedelser10 minuter
Active Time15 minuter
Total tid25 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Lättlagat, Tillbehör, Vegetariskt
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 4 msk Smör
  • 1 msk Olivolja
  • 50 g Gul lök, hackad
  • 0,5 st Blomkålshuvud
  • 500 g Färska champinjoner
  • 2 msk Grönsaksfond, koncentrerad
  • 0,5 dl Vatten
  • 1 tsk Timjan
  • 2 msk Färsk persilja, hackad
  • 4 st Vitlöksklyftor
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Värm smöret och oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs löken tills den mjuknar (ca 3 minuter).
  • Tillsätt champinjonerna. Du kan välja att ha dom hela, i kvartingar eller skivade. Det är helt och hållet en smaksak. Själv så tycker jag att det är lättare att få riktigt goda och fint stekta champinjoner om man kör lite tjockare skivor. Se nu till att bryna på champinjonerna så att dom får en riktigt fin gyllene färg. Men, passa på så att dom inte bränns vid.
  • Dela under tiden upp blomkålen i små fina buketter, alternativt så kan du skiva blomkålen.
  • Tillsätt blomkålen till champinjonerna och se till att bryna på blomkålen med. Tillsätt eventuellt lite mer smör och olivolja om det blir för torrt. Blanda ner timjan. Salta och peppra lite.
  • När blomkålen har fått lite färg, så slår du på vatten och grönsaksfonden. Rör om och låt vätskan koka in lite snabbt tills det nästan inte är någon vätska kvar alls.
  • Blanda nu ner hackad vitlök och hackad persilja och rör om i cirka en minut. Smaka snabbt av och salta och peppra lite mer om det behövs. Servera direkt!