Go Back
+ servings
Skål med vitkålssoppa som innehåller grönsaker och örter på en mörk yta.
Print
4,11 av 37 röster

Vitkålssoppa

Vitkålssoppa är helt magiskt gott och en rätt så billig soppa om man äter den under säsong. Vill man "lyxa" till den lite så tillsätter man lite stekt korv.
Förberedelser15 minuter
Active Time30 minuter
Total tid45 minuter
Måltid: Lättlagat, Lunch, Middagstips, Soppa, Vegetariskt
Yield: 6
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1000 g vitkål
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 100 g gul lök (hackad)
  • 200 g morot
  • 1 msk örtsalt (Herbamare)
  • 1 nypa svartpeppar (nymalen)
  • 1 msk grönsaksfond (koncentrerad)
  • 4 dl grädde 40%
  • 3 st lagerblad
  • 15 st kryddpepparkorn
  • 1,5 l vatten
  • 1 dl bladpersilja (hackad)

Instruktioner

  • Skär vitkålen i tärningar som är cirka 1x1 cm. Slanta ner moroten och hacka vitlöken.
  • Bryn kålen, löken, moroten och vitlöken i smöret. Det skall få lite färg iaf. Krydda med lite örtsalt och nymalen svartpeppar.
  • Slå på vattnet och tillsätt buljong, lagerblad och kryddpeppar. Koka upp och låt koka i cirka 10 minuter.
  • Tillsätt grädden och låt allt koka i cirka 20 minuter tills kålen är mjuk.
  • Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Tillsätt hackad persilja precis innan servering.