Go Back
+ servings
En hand som håller en rosa skål med vispat brynt smör inuti, med en krämig konsistens.
Print
5 av 7 röster

Vispat brynt smör

Vispat brynt smör är ett helt otroligt gott och enkelt kryddsmör. En härlig nötig smak och en liten nyans av citron gör att det passar till väldigt mycket.
Förberedelser5 minuter
Active Time15 minuter
Total tid20 minuter
Måltid: Såser & röror, Tillbehör
Yield: 6
Author: Lari Salminen

Materials

  • 200 g Smör
  • Skalet från ½ citron
  • 1 nypa Flingsalt

Instruktioner

  • Ta fram en tjockbottnad kastrull och lägg i smöret.
  • Börja att värma upp det på medelhög värme och se till att röra om med en visp hela tiden.
    Kastrull med vispat brynt smör och en svart visp i.
  • Smöret kommer efter ett tag börja att koka, det är vätskan i smöret som börjar koka och avdunsta.
  • Fortsätt att röra runt i smöret tills det att det slutar att bubbla. Då börjar det närma sig att brynas.
  • Nu så gäller det att hålla lite koll, för det kan gå snabbt mot slutet och man vill inte ha ett bränt smör.
  • När smöret har tystnat och fått en gyllenbrun färg, då häller du över det i en ny kastrull eller bunke.
  • Låt det brynta smöret svalna lite och ställ sedan in det i kylen så att det stelnar helt.
  • När smöret har stelnat helt, då tar du ut det och börjar att vispa det rejält med elvisp. Du kan lätt vispa det 10 minuter, för ju mer du vispar det desto mer fluffigt och lättsmält kommer det bli.
  • Tillsätt sedan rivet citronskal och flingsalt och vispa ihop det.
    Vispat brynt smör blandat med rivet citronskal i en metallskål.
  • Lägg upp i en skål och servera till kött, fisk eller grönsaker.