Go Back
En tallrik med lax, grönsaker och ett glas vitt vin på ett bord.
Print
Inga röster än

Varmrökt chililax med hollandaise och kokta haricots verts

Förberedelser20 minuter
Active Time40 minuter
Total tid1 timme
Måltid: Fisk & skaldjur, Grillat
Author: Johan

Materials

  • 500 g Laxfile
  • 2 st spansk peppar (eller den chili man tycker om)
  • 2 st Citron
  • 3 st Äggulor
  • 3 msk Vitvinsvinäger
  • 2 msk Vatten
  • 1 msk Lätt krossad vitpeppar
  • 1 st Björkklabbe
  • 500 g Haricots verts
  • 400 g Smör

Instruktioner

Laxen

  • Lägg i björkklabben som avgränsare i grillen (ca halva ) tänd kollen i tändrör (eller på sidan om).
  • Medans det blir glöd så gnid in laxen i olivolja. Salta och peppra (gärna grovmalen svartpeppar) fisken. Hacka sedan chilin och strö över samt lite citronzest (yttersta skalet). Häll sedan den glödande kolen på sidan om björkklabben kommer att börja ryka ordentligt. Lägg sedan laxen på skivor av citronen på den sidan som glöden inte är på (indirekt värme). På med locket. Se till att luftspjällen är fullt öppna och låt den rökas tills dess att den är klar (ca 25 minuter).

Hollandaise

  • Smält smöret. Vill du ha en lite sötare/knäckigare smak så låter du smöret brynas lite. Koka vitvinsvinägern, vattnet och vitpepparn till hälften. Sila och låt svalna en aning. Blanda sedan i äggulorna och vispa i vattenbad tills dess att det är bra konsistens. Den ska vara ganska krämig. Blanda sedan försiktigt under vispning i smöret. Smaka av med citronsaft och salt

Haricots verts

  • Koka enligt instruktionerna på förpackningen.