Varmrökt chililax med hollandaise och kokta haricots verts
Förberedelser20 minuterminuter
Active Time40 minuterminuter
Total tid1 timmet
Måltid: Fisk & skaldjur, Grillat
Author: Johan
Materials
500gLaxfile
2stspansk peppar (eller den chili man tycker om)
2stCitron
3stÄggulor
3mskVitvinsvinäger
2mskVatten
1mskLätt krossad vitpeppar
1stBjörkklabbe
500gHaricots verts
400gSmör
Instruktioner
Laxen
Lägg i björkklabben som avgränsare i grillen (ca halva ) tänd kollen i tändrör (eller på sidan om).
Medans det blir glöd så gnid in laxen i olivolja.
Salta och peppra (gärna grovmalen svartpeppar) fisken.
Hacka sedan chilin och strö över samt lite citronzest (yttersta skalet). Häll sedan den glödande kolen på sidan om björkklabben kommer att börja ryka ordentligt.
Lägg sedan laxen på skivor av citronen på den sidan som glöden inte är på (indirekt värme).
På med locket.
Se till att luftspjällen är fullt öppna och låt den rökas tills dess att den är klar (ca 25 minuter).
Hollandaise
Smält smöret. Vill du ha en lite sötare/knäckigare smak så låter du smöret brynas lite. Koka vitvinsvinägern, vattnet och vitpepparn till hälften.
Sila och låt svalna en aning.
Blanda sedan i äggulorna och vispa i vattenbad tills dess att det är bra konsistens. Den ska vara ganska krämig. Blanda sedan försiktigt under vispning i smöret. Smaka av med citronsaft och salt