Toscansk smörlax
Toscansk smörlax är ett jätteenkelt och supergott recept på lax som du gör i en stor stekpanna. Ett recept med smaker från Italien.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time35 minuter minuter
Total tid45 minuter minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen
- 4 st portionsbitar lax (ca 200 g/st.)
- 2 msk olivolja
- 50 g smör
- 3 st hackade vitlöksklyftor
- 25 st körsbärstomater (delade)
- 5 dl färsk babyspenat
- 1,5 dl vispgrädde
- 0,75 dl färsk riven parmesan
- 0,75 dl färska hackade örter (t ex basilka och bladpersilja)
- Salt
- nymalen svartpeppar
- Citronklyftor (till garnering)
Börja med att salta och peppra laxen på båda sidor. Du väljer själv om du vill köra med eller utan skinnet. Just i denna rätten tycker jag att det passar sig bättre utan skinn.
Stek i olivolja på medelhög värme, cirka 5-6 minuter med skinnsidan uppåt, vänd och stek ett par minuter till på andra sidan. Ta upp fisken och lägg åt sidan tills vidare.
Lägg i smöret i pannan. Tillsätt vitlöken och låt den fräsa en liten stund. Häll i tomaterna och låt de fräsa med en minut. Salta och peppra lite.
Tillsätt spenat, grädde, parmesan och örter. Låt sjuda i cirka 3 minuter.
Lägg i laxen med skinnsidan neråt och låt sjuda med i cirka tre minuter till.
Pressa lite citron över det hela och garnera med mer färska örter.
Servera direkt!