Go Back
+ servings
Fyra laxfiléer i en krämig sås med spenat och körsbärstomater i en stekpanna.
Print
4,46 av 50 röster

Toscansk smörlax

Toscansk smörlax är ett jätteenkelt och supergott recept på lax som du gör i en stor stekpanna. Ett recept med smaker från Italien.
Förberedelser10 minuter
Active Time35 minuter
Total tid45 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 4 st portionsbitar lax (ca 200 g/st.)
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 3 st hackade vitlöksklyftor
  • 25 st körsbärstomater (delade)
  • 5 dl färsk babyspenat
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl färsk riven parmesan
  • 0,75 dl färska hackade örter (t ex basilka och bladpersilja)
  • Salt
  • nymalen svartpeppar
  • Citronklyftor (till garnering)

Instruktioner

  • Börja med att salta och peppra laxen på båda sidor. Du väljer själv om du vill köra med eller utan skinnet. Just i denna rätten tycker jag att det passar sig bättre utan skinn.
  • Stek i olivolja på medelhög värme, cirka 5-6 minuter med skinnsidan uppåt, vänd och stek ett par minuter till på andra sidan. Ta upp fisken och lägg åt sidan tills vidare.
  • Lägg i smöret i pannan. Tillsätt vitlöken och låt den fräsa en liten stund. Häll i tomaterna och låt de fräsa med en minut. Salta och peppra lite.
  • Tillsätt spenat, grädde, parmesan och örter. Låt sjuda i cirka 3 minuter.
  • Lägg i laxen med skinnsidan neråt och låt sjuda med i cirka tre minuter till.
  • Pressa lite citron över det hela och garnera med mer färska örter.
  • Servera direkt!