Go Back
+ servings
En tallrik med stekt torskrygg, saffransaioli, potatismos och dekorationer av grönsaker.
Print
3,50 av 2 röster

Torskrygg med blomkålspuré och saffransaioli

Enkel men lyxig rätt som funkar som middag eller bättre lunch. Torskrygg med blomkålspuré och saffransaioli behöver inte vara svårt alls. Testa vettja!
Förberedelser10 minuter
Active Time20 minuter
Total tid30 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur
Yield: 2
Author: Lari Salminen

Materials

Fisken

  • 2 st bitar torskrygg

Blomkålspuré

  • 250 g blomkål
  • 75 g smör
  • Salt
  • nymalen svartpeppar

Saffransaioli

  • 1 dl majonnäs
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st liten bit färsk chili (eller 0,5 tsk sambal oelek)
  • 0,5 g saffran
  • 0,5 tsk pressad citron
  • Salt
  • nymalen svartpeppar

Tillbehör

  • 4 msk stenbitsrom eller annan god rom

Instruktioner

Saffransaioli

  • Hacka chili och vitlök fint.
  • Blanda ihop samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
  • Låt stå och dra.

Blomkålspuré

  • Skär blomkålen i buketter.
  • Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
  • Häll av vattnet.
  • Mixa ihop blomkål och smör med stavmixer eller i en matberedare till en slät och fin puré.
  • Smaka av med salt och peppar.

Torskryggen

  • Torka av fisken med lite hushållspapper.
  • Värm en stekpanna på hög värme och slå i lite olja och en klick smör.
  • Lägg i fisken och salta och peppra. Se till att få en fin stekyta innan du vänder den.
  • Lägg i en klick smör till och häll det smälta smöret över fisken i stekpannan samtidigt som du steker klart fisken.
  • En portionsbit på 150 g tar inte mycket mer än 5 minuter att steka, så stek inte den för länge.

Servering

  • Lägg upp på tallriken och garnera med lite stenbitsrom, dill och kanske en citronbit.