Go Back
+ servings
Tjocka revbensspjäll lagda i en glasskål med kryddor.
Print
4,60 av 5 röster

Tjocka revbensspjäll (juliga)

Förberedelser15 minuter
Active Time3 timmar
Total tid3 timmar 15 minuter
Måltid: Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 kg revbensspjäll (tjocka, huggna)
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk smoked paprika
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 3 st lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 2 msk salt

Glaze

  • 1,5 dl olivolja
  • 15 g vitlök (hackad/riven)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 krm malen kryddnejlika
  • 1 tsk kanel (malen)
  • 2 msk tamarisoja
  • 2 st klementiner
  • 1 nypa nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Skölj av revbenen i vatten och dela dem i två bitar (man brukar kunna dela dem längs med där de har kapat benen).
  • Lägg dem i en stor gryta och lägg ner gul lök (klyftade), morot (slantar), ingefära (1 msk), äppelcidervinäger, smoked paprika, salt, lagerblad och vitpepparkorn. Fyll på med vatten så det precis täcker köttet.
  • Koka upp. När det börjar koka så kommer det att lägga sig ett vitt skum på ytan, det ska du ta bort med en slev. Lägg sedan på ett lock och sänk värmen så att det precis sjuder. Låt köttet stå och puttra i 2-3 timmar. Ju längre desto mer mört kommer köttet bli.
  • När de kokat klart efter cirka 3 timmar plockar du upp dem och låter de svalna lite.

Glazen

  • Riv det yttersta av skalet på clementinerna och pressa ur saften. Blanda med övriga ingredienser till en härlig glaze.
  • Skär upp revbenen i lite mindre bitar och pensla dem med glazen så att de är helt täckta. Så här långt kan du förbereda dagen innan om du vill.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Lägg upp revbenen på en plåt. Ställ in i mitten av ugnen och grilla av dem i 10-15 minuter tills de är helt varma och har fått lite fin färg.
  • Ta ut och servera direkt.