Teriyakilax med pak choi
Saftig teriyakilax med pak choi, shiitake och hemmagjord teriyakisås – en smakrik LCHF-rätt du gör i en form. Enkel, nyttig och full av umami.
Total tid40 minuter minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Kök: Asiatiskt
Keyword: asiatisk lax, gott med lax
Yield: 4 portioner
Calories: 390kcal
Author: Lari Salminen
- 700 g laxfilé
- 2 msk citronsaft
- 4 pak choi
- 250 g shiitake
- 1 dl tamarisoja
- 2 msk sesamolja
- 1 dl risvinäger
- 2 tsk färsk ingefära
- 2 tsk sötning
- 2 msk sesamfrö
- salt och svartpeppar att smaka av
- 3 st vårlökar
- 1 tsk sriracha
- 1 msk sesamfrön
Sätt ugnen på 250 °C.
Blanda ihop soja, sesamolja, risvinäger, riven ingefära och valfri sötning i en kastrull.
Värm blandningen försiktigt under omrörning tills sötningen har löst sig helt – detta blir din teriyakisås.
Lägg laxsidan i en ugnsform och skeda över teriyakisåsen.
Dela pak choi på längden och placera runt laxen i formen.
Stek shiitakesvampen hastigt i lite olja och lägg sedan ovanpå laxen.
Tillaga mitt i ugnen i 12–15 minuter. Ös gärna laxen ett par gånger med såsen från formen under tiden.
Toppa med skivad vårlök och sesamfrön före servering.
Kalorier: 390kcal | Kolhydrater: 8g | Protein: 40g | Fett: 21g | Fiber: 3g