Svamppaj
LCHF-vänlig svamppaj med krämig fyllning och fröigt mandelskal. Perfekt till middag, matlåda eller höstbuffé, en riktig favorit hos många!
Total tid1 timme t 20 minuter minuter
Måltid: Lunch, Middagstips, Paj
Kök: Skandinaviskt
Keyword: glutenfri svamppaj
Yield: 1 paj
Calories: 3776kcal
Author: Lari Salminen
Pajskal
- 180 g mandelmjöl
- 60 g smör kylskåpskallt
- 2 msk svarta sesamfrön
- 2 msk skalade hampafrön
- 10 g fiberhusk
- 1 ägg
- ½ tsk salt
Fyllning
- 250 g färsk svamp trattkantareller, kantareller, Karl-Johan eller annan svamp du tycker om.
- 30 g smör
- 1 msk MCT-olja
- 250 g broccoli
- 30 g purjolök
- 3 st ägg
- 3 dl vispgrädde
- 150 g mozzarella
- salt och svartpeppar att smaka av
Pajdeg:
Lägg mandelmjöl, sesamfrön, hampafrön och fiberhusk i en matberedare.
Tillsätt kallt tärnat smör och ett ägg.
Mixa ihop till en mjuk och smidig deg.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en rundel, ca 0,5 cm tjock.
Klä en pajform (ca 23 cm i diameter) med degen.
Ställ formen i kylskåpet i 30 minuter.
Fyllning:
Dela broccolin i små buketter och blanchera i lättsaltat vatten i 3 minuter. Häll av och ställ åt sidan.
Strimla purjolöken.
Rensa svampen och stek i MCT-olja (eller annan valfri olja) på hög värme i ca 3 minuter.
Tillsätt purjolöken och stek ytterligare 1 minut.
Krydda med salt och svartpeppar.
Montering och gräddning:
Fördela broccoli, svamp och purjolök jämnt i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop ägg och vispgrädde. Smaka av med salt och peppar.
Häll äggstanningen över grönsakerna.
Strö över riven mozzarella.
Grädda pajen i 180 °C i cirka 35 minuter, eller tills den har fått fin färg och stannat.
Låt pajen vila i minst 10 minuter innan den skärs upp och serveras.
Kalorier: 3776kcal | Kolhydrater: 94g | Protein: 116g | Fett: 345g | Fiber: 39g