Go Back
+ servings
Svamp- och broccolipaj med smält ost på en vit bakgrund.
Print
Inga röster än

Svamppaj

LCHF-vänlig svamppaj med krämig fyllning och fröigt mandelskal. Perfekt till middag, matlåda eller höstbuffé, en riktig favorit hos många!
Total tid1 timme 20 minuter
Måltid: Lunch, Middagstips, Paj
Kök: Skandinaviskt
Keyword: glutenfri svamppaj
Yield: 1 paj
Calories: 3776kcal
Author: Lari Salminen

Materials

Pajskal

  • 180 g mandelmjöl
  • 60 g smör kylskåpskallt
  • 2 msk svarta sesamfrön
  • 2 msk skalade hampafrön
  • 10 g fiberhusk
  • 1 ägg
  • ½ tsk salt

Fyllning

  • 250 g färsk svamp trattkantareller, kantareller, Karl-Johan eller annan svamp du tycker om.
  • 30 g smör
  • 1 msk MCT-olja
  • 250 g broccoli
  • 30 g purjolök
  • 3 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g mozzarella
  • salt och svartpeppar att smaka av

Instruktioner

Pajdeg:

  • Lägg mandelmjöl, sesamfrön, hampafrön och fiberhusk i en matberedare.
  • Tillsätt kallt tärnat smör och ett ägg.
  • Mixa ihop till en mjuk och smidig deg.
  • Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en rundel, ca 0,5 cm tjock.
  • Klä en pajform (ca 23 cm i diameter) med degen.
  • Ställ formen i kylskåpet i 30 minuter.

Förgrädda:

  • Sätt ugnen på 180 °C.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
  • Ta ut och låt svalna något medan du gör fyllningen.

Fyllning:

  • Dela broccolin i små buketter och blanchera i lättsaltat vatten i 3 minuter. Häll av och ställ åt sidan.
  • Strimla purjolöken.
  • Rensa svampen och stek i MCT-olja (eller annan valfri olja) på hög värme i ca 3 minuter.
  • Tillsätt purjolöken och stek ytterligare 1 minut.
  • Krydda med salt och svartpeppar.

Montering och gräddning:

  • Fördela broccoli, svamp och purjolök jämnt i det förgräddade pajskalet.
  • Vispa ihop ägg och vispgrädde. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll äggstanningen över grönsakerna.
  • Strö över riven mozzarella.
  • Grädda pajen i 180 °C i cirka 35 minuter, eller tills den har fått fin färg och stannat.
  • Låt pajen vila i minst 10 minuter innan den skärs upp och serveras.

Nutrition

Kalorier: 3776kcal | Kolhydrater: 94g | Protein: 116g | Fett: 345g | Fiber: 39g