Go Back
+ servings
Ugnsbakad spetskål med ost och örter i en vit ugnsform.
Print
4,04 av 97 röster

Spetskål i ugn

Spetskål i ugn är ett helt grymt enkelt och gott tillbehör som passar till det mesta. Det funkar även att äta precis som det är, som huvudrätt.
Förberedelser10 minuter
Active Time1 timme
Total tid1 timme 10 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Lättlagat, Tillbehör, Vegetariskt
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 st Huvud spetskål
  • 0,5 dl Olivolja
  • 10 g Vitlök
  • Örtsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 100 g Smör
  • 0,5 st Citron
  • Riven parmesanost att toppa med.

Instruktioner

  • Börja med att sätta ugnen på 200 grader (varmluft).
  • Blanda olja, riven/hackad vitlök, lite örtsalt, peppar och eventuell smaksättning i en skål.
  • Ansa och rensa spetskålen så att du tar bort dåliga blad. Dela upp kålhuvudet i fyra ungefär lika stora bitar. Om roten är väldigt grov kan du skära bort lite av den.
    Fyra klyftor av spetskål placerade på en skärbräda med en kniv bredvid.
  • Fördela kryddoljan över kålen så jämnt du kan. Använd gärna en pensel för att få ut alla smaker överallt på kålen. Ställ in i mitten av ugnen.
    Fyra klyftor av ugnsbakad spetskål i en svart bakform.
  • Efter cirka 30 minuter tar du ut kålen och hyvlar på smöret på kålen. (Du kan även smälta smöret och pensla på det.) Ställ in i ugnen igen, cirka 30 minuter till eller tills kålen är mjuk och fin i färgen. OBS! Tiden är anpassad efter min ugn och alla ugnar har olika egenskaper, likaså har spetskålen olika egenskaper så du måste hålla koll på din kål. Om du märker att kålen har fått en fin färg och är mjuk även om tiden som är angiven här ovan inte tagit slut än, ta då ut kålen.
    Fyra bitar ugnsbakad spetskål med ost på en plåt.
  • Ta ut och pressa citronsaft och riv lite färsk parmesanost över allt och servera direkt!