Go Back
+ servings
En ugnsform med broccoligratäng täckt av smält ost och brödsmulor.
Print
4,34 av 3 röster

Skinka- och broccoligratäng

Måltid: Gratänger, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 500 g Broccoli
  • 250 g Färskost naturell
  • 1,25 dl Crème fraiche
  • 4 msk Grovt riven parmesanost
  • 3 dl Riven cheddarost
  • 5 dl Tärnad skinka
  • 0,5 dl Gräslök, hackad
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Koka upp en rejäl kastrull med vatten som du saltar lite lätt.
  • När vattnet kokar, så lägger du i broccolibuketterna och sjuder dom i cirka 3 minuter.
  • Ta upp broccolin direkt och lägg på ett fat med lite hushållspapper på. Då får broccolin ånga av lite och överblivet vatten fångas upp.
  • Blanda ihop färskost, crème fraiche, gräslök och nästan all ost. Spara lite av osten för att strö över gratängen sen.
  • Vänd ner broccolin och den tärnade skinkan i såsen och se till så att all broccoli får sås på sig. Peppra lite efter smak.
  • Smörj en ugnsform, cirka 20x30 cm med lite smör.
  • Häll broccoliblandningen i formen och strö den sista osten över.
  • Ställ in i ugnen och gratinera cirka 30 minuter tills det att gratängen har fått en fin färg.
  • Servera direkt!
    En gratäng med broccoli, skinka och ost i en vit ugnsform.