Sheperd's pie
Sheperd's pie är den perfekta köttfärsgratängen för dig som älskar köttfärsgratäng. Denna är helt anpassad för lchf och keto med, och smakar underbart!
Förberedelser15 minuter minuter
Active Time1 timme t 30 minuter minuter
Total tid1 timme t 45 minuter minuter
Måltid: Gratänger, Köttfärsrecept, Lunch, Middagstips, Paj
Yield: 6
Author: Lari Salminen
Köttfärsen
- 150 g Palsternacka
- 150 g Morot
- 200 g Champinjoner, färska
- 400 g Nötfärs
- 100 g Lök
- 5 st Vitlöksklyftor
- 3 msk Tomatpuré
- 2 msk Tamarisoja
- 2 msk Kalvfond (koncentrerad)
- 2 msk Balsamvinäger
- 3 dl Vatten
- 1 krm Rosmarin
- 0,5 tsk Timjan
- 0,5 tsk Örtsalt
- Smör att steka i
Blomkålsmoset
- 750 g Blomkål
- 150 g Riven ost
- 50 g Smör
- 1 msk Pofiber
- 0,5 tsk Örtsalt
- nymalen svartpeppar
Köttfärsen
Börja med grönsakerna.
Här kan du välja lite vilken storlek du vill ha på dom. Jag valde att riva allt på den grova sidan på rivjärnet, dvs palsternacka, morot och champinjoner.
Du kan även skära ner det i tärningar om du vill ha lite bitar av grönsaker.
Hacka löken och vitlöken.
Bryn köttfärsen i en stor kastrull. Salta och peppra lite.
Lägg i grönsakerna som du hackat/rivit och låt de fräsa runt några minuter.
Slå på alla övriga ingredienser och låt allt koka upp.
Låt det hela stå och puttra 30-45 minuter, tills det att den mesta av vätskan har kokat bort.
Du ska ha en rätt så fast köttfärsröra kvar.
Ställ åt sidan så länge så gör vi blomkålsmoset.
Blomkålsmoset
Koka upp lättsaltat vatten.
Dela upp blomkålen i buketter och koka dom mjuka i vattnet.
Häll av vattnet och ånga av blomkålen (viktigt).
Tillsätt smöret, pofiber och den rivna osten, salt och peppar.
Mixa ihop allt med en stavmixer.
Smaka av!
Montering
Sätt ugnen på 225 grader (varmluft).
Ta en ugnsfast form och häll i köttfärsen.
Bred ut blomkålsmoset uppe på. Vill du göra det extra snyggt så spritsar du ut det.
Ställ in det i ugnen och gratinera den i cirka 20-30 minuter tills den har fått en riktigt fin färg.
Ta ut och servera direkt.
Varför inte en god sallad till.