Sex i en form (lchf)
Sex i en form, ja så heter den här fantastiska chokladkakan. Kommer ursplungligen från USA, men denna är i egenskap av LCHF/keto. Kärlek helt enkelt!
Förberedelser50 minuter minuter
Active Time30 minuter minuter
Total tid1 timme t 20 minuter minuter
Måltid: Bakverk & kakor, Sötsaker
Yield: 16
Author: Lari Salminen
Chokladbotten
- 2,85 dl Mandelmjöl
- 0,6 dl Kakaopulver
- 0,6 dl Sukrin melis
- 0,25 tsk salt
- 0,6 dl Smält smör
- 1 msk Vatten
Cheesecakelager
- 225 g Färskost (naturell)
- 0,8 dl Sukrin melis
- 0,5 tsk Vaniljextrakt
- 1,1 dl Vispgrädde (40%), rumstemperatur
Chokladpudding
- 2,25 dl Vispgrädde (40%)
- 2,25 dl Osötad mandelmjölk
- 1,1 dl Sukrin melis
- 4 st Äggulor
- 0,5 tsk Xanthangummi
- 0,8 dl Kakaopulver
- 3 msk Smör
- 0,5 tsk Vaniljextrakt
Gräddtopping
- 2,25 dl Vispgrädde (40%), välkyld
- 3 msk Sukrin melis
- 0,5 tsk Vaniljextrakt
- 15 g Mörk choklad
Chokladbotten
Sätt igång ugnen på 165 grader.
Smörj en ugnsfast form (ca. 20x20 cm) med smör.
Blanda ihop mandelmjöl, kakaopulver, sukrin melis och salt i en bunke.
Tillsätt smält smör och vatten och blanda tills du har en degklump.
Tryck ut degen jämnt i botten av ugnsformen. Grädda den i cirka 15 min eller tills det att den är fast i konsistensen.
Ta ut och låt svalna.
Cheesecakesmeten
Vispa ihop färskost och Sukrin melis till en jämn smet i en bunke. Blanda i vaniljextrakt och vispa ihop.
Tillsätt grädden och vispa till en jämn smet.
Fördela smeten över den avsvalnade chokladbotten. Ställ i kylen under tiden du gör chokladpuddingen.
Chokladpudding
Blanda mandelmjölk, grädde och sukrin melis i en kastrull. Värm upp tills det sjuder och rör om hela tiden tills det att sötningen har lösts upp. Dra åt sidan.
Ta en skål.
Vispa äggulorna till en jämn smet.
Vispa sakta ner cirka 1 dl av den varma vätskan för att temperera äggulorna.
Vispa nu ner äggblandningen i kastrullen.
Strö nu xantangummit över vätskan samtidigt som du vispar ordentligt för att vispa ner det ordentligt.
Vispa ner kakaopulvret.
Värm upp smeten under omrörning tills den har tjocknat. Cirka 3-4 minuter.
Ta bort från värmen och vispa ner smöret och vaniljextrakten.
Låt svalna cirka 15 minuter och fördela sedan smeten över kakan.
Ställ i kylen minst 2 timmar.
När det gått 2 timmar kan du fortsätta med nästa steg.
Gräddtopping
Vispa grädde, sukrin melis och vaniljextrakt tills du har en mellanhård grädde. Det ska bli små toppar om du rör i grädden.
Fördela grädden jämnt över kakan.
Sila kakaopulver över hela kakan och riv lite choklad över med rivjärn eller potatisskalare.
Ställ i kylen minst en timme till så den får sätta sig helt.