Go Back
+ servings
Gul saffransfudge i kuber placerade på en färgglad servett på en svart tallrik.
Print
Inga röster än

Saffransfudge

Total tid45 minuter
Måltid: Godis, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept
Kök: Skandinaviskt
Keyword: julgodis, sockerfritt julgodis
Yield: 12 bitar
Calories: 1210kcal
Author: Lari Salminen

Materials

  • 50 g smör
  • 2,5 dl grädde
  • 3 msk Sukrin Gold eller annan sötning
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 g saffran
  • 1 krm salt

Instruktioner

  • Häll alla ingredienser i en kastrull och låt dem koka upp.
  • Sänk därefter värmen (typ läge 2 av 5). Var noga här och rör hela tiden tills fudgen kan "bubbla själv", det vill säga utan att du behöver röra för att undvika att den kokar över.
  • När saffransfudgen klarar sig utan ständig omrörning, låt den sjuda i ungefär 20 minuter. Rör om då och då under tiden.
  • När fudgen är klar, häll smeten i en oljad matlåda eller annan form. Låt den svalna något i kylen innan du placerar den i frysen i ett par timmar. Det gör den lättare att skära. Förvara därefter saffransfudgen i kylskåpet! 😊

Anteckning

Hur många bitar saffransfudge du får ut beror på vilken storlek du skär bitarna i och vilken form du använder för att låta saffransfudgen stelna. Om vi antar att du använder en standard matlåda eller en liten rektangulär form (ca 15x15 cm), kan du räkna med ungefär:
  • 20–25 bitar om du skär dem i mindre bitar (ca 2x2 cm).
  • 10–15 bitar om du skär dem i lite större storlek (ca 3x3 cm).
Vill du ha mindre eller större bitar, justerar du bara skärningen därefter! 😊

Nutrition

Kalorier: 1210kcal | Kolhydrater: 7g | Protein: 8g | Fett: 131g | Fiber: 0,02g