Saffransfisksoppa
Saffransfisksoppa är en av mina absoluta favoritsoppor. Fantastiskt goda smaker och värmer alla dagar i veckan. Variera dig med goda fisksorter.
Förberedelser20 minuter minuter
Active Time30 minuter minuter
Total tid50 minuter minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Lunch, Middagstips, Soppa
Kök: Skandinaviskt
Keyword: matig soppa, mättande soppa, värmande soppa
Yield: 6 portioner
Calories: 363kcal
Author: Lari Salminen
- 2 msk Olivolja
- 1 st Vitlöksklyfta
- 400 g Torskfilé
- 1 knivsudd Cayennepeppar
- 1 tsk Timjan, torkad
- 3 dl Grädde
- 7 dl Fiskbuljong
- 1,5 dl Vitt torrt vin
- 0,5 g Saffran
- 150 g Fänkål
- 150 g Palsternacka
- 150 g Rotselleri
- 150 g Morot
- 150 g Kålrot
- 2 msk Hackad dill
- salt
- nymalen svartpeppar
Skala och tärna alla grönsakerna i 1 cm stora tärningar.
Fräs grönsakerna i en kastrull i olivoljan. De ska bara bli lite mjuka.
Pressa i vitlöken, lägg i timjan och saffran och rör om.
Slå på det vita vinet och låt puttra någon minut så att alkoholen får avdunsta.
Slå på buljongen och grädden.
Låt soppan stå och sjuda tills det att grönsakerna är mjuka.
Skär fisken i lagom bitar, cirka 2x2 cm tjocka bitar och lägg ner i soppan.Smaka av med cayenne, svartpeppar och salt.
Blanda ner lite hackad dill för att toppa av.
Kalorier: 363kcal | Kolhydrater: 16g | Protein: 17g | Fett: 24g | Fiber: 4g