Go Back
+ servings
Skivad rostbiff placerad ovanpå en blandning av grönsaker i en stekpanna.
Print
4,58 av 7 röster

Rostas i ugn

Hur tillagar man en rostas i ugn för att få ett helt perfekt resultat? Här går vi igenom steg för steg hur du lyckas med detta underbara kött!
Måltid: Buffé/plockmat, Kött, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: festmåltid, helstekt kött
Yield: 4 portioner
Author: Lari Salminen

Materials

  • 800 g Rostas
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • Ghee att steka i. Alternativt smör eller olja.

Instruktioner

  • Ta fram köttet i god tid innan du ska tillaga det så att det inte är kylskåpskallt.
  • Putsa köttet om det behövs. Dock så är det bara eventuella senor du behöver skära bort. Om det finns fett, så ger det bara smak.
  • Torka av köttet med lite hushållspapper.
  • Hacka eller riv vitlöken och kleta in den runt hela köttbiten. Salta och peppra.
    Kryddad köttbit med salt och peppar på en grön skärbräda bredvid en vitlöksklyfta.
  • Värm upp en stekpanna och tillsätt ghee, eller olja och bryn köttet runt om snabbt så att det får en fin stekyta.
  • Ställ in köttet i ugnen på 80-90°C och sätt in din stektermometer i mitten av köttet. Låt den nu stå inne tills det att den når din önskade innertemperatur. Jag själv gillar min rostas runt 58°. Har du en stekpanna som är värmetålig kan du låta köttet ligga kvar i den, annars tar du en vanlig ugnsform.
    En köttbit som tillagas i en stekpanna i ugnen med en stektermometer.
  • När köttet är klart, tar du ut det och låter det ligga och vila i cirka 10 minuter innan du skär upp det.
  • Servera sedan med härliga tillbehör och njut av en underbar middag.