Hur tillagar man en rostas i ugn för att få ett helt perfekt resultat? Här går vi igenom steg för steg hur du lyckas med detta underbara kött!
Måltid: Buffé/plockmat, Kött, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: festmåltid, helstekt kött
Yield: 4portioner
Author: Lari Salminen
Materials
800gRostas
3stVitlöksklyftor
Flingsalt
Svartpeppar
Ghee att steka i.Alternativt smör eller olja.
Instruktioner
Ta fram köttet i god tid innan du ska tillaga det så att det inte är kylskåpskallt.
Putsa köttet om det behövs. Dock så är det bara eventuella senor du behöver skära bort. Om det finns fett, så ger det bara smak.
Torka av köttet med lite hushållspapper.
Hacka eller riv vitlöken och kleta in den runt hela köttbiten.
Salta och peppra.
Värm upp en stekpanna och tillsätt ghee, eller olja och bryn köttet runt om snabbt så att det får en fin stekyta.
Ställ in köttet i ugnen på 80-90°C och sätt in din stektermometer i mitten av köttet.
Låt den nu stå inne tills det att den når din önskade innertemperatur. Jag själv gillar min rostas runt 58°.
Har du en stekpanna som är värmetålig kan du låta köttet ligga kvar i den, annars tar du en vanlig ugnsform.
När köttet är klart, tar du ut det och låter det ligga och vila i cirka 10 minuter innan du skär upp det.
Servera sedan med härliga tillbehör och njut av en underbar middag.