Go Back
En skiva av rökt hjärta med en kniv som pekar mot den på en skärbräda.
Print
Inga röster än

Röka hjärta

Att röka hjärta, oavsett vad det är för hjärta är inte alls svårt. Det är tidskrävande, men med tanke på resultatet är det värt tiden.
Förberedelser4 days 20 timmar 40 minuter
Active Time7 timmar
Total tid5 days 3 timmar 40 minuter
Måltid: Kött, Mejerifritt, Snacks & tilltugg
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 st Hjärta

Saltlag 8%

  • 1 l Vatten
  • 87 g Salt utan jod
  • 1 msk Socker

Instruktioner

Saltlagen

  • Börja med att koka upp vatten med salt och socker. Se till att låta lagen svalna ordentligt. Den ska vara kylskåpskall innan man lägger ner något hjärta i den.

Förbered hjärtat

  • Jag tycker att det är lättast att dela upp hjärtat i mindre bitar, baserat lite på de olika kammarna. Så, skär upp det i bitar, jag brukar få till fyra ungefär lika stora bitar. Putsa sedan bort så mycket fett och hinnor som du bara kan, det gör att du inte får ett så segt resultat i slutändan. De paryrer (slamsor som du skär bort) kan du med fördel frysa in för att sedan använda när du ska koka egen köttfond någon gång.
    Fyra skivor av rått kött placerade på en svart skärbräda med vattendroppar.
  • Skölj köttet under kallt rinnande vatten för att få bort så mycket blod. Lägg sedan ner köttet i saltlagen. Se till att lagen täcker köttet helt och lägg gärna en tallrik som tyngd så att köttet inte flyter upp. Ställ kallt i 4-5 dygn och vänd gärna på köttet ett par gånger.
    Köttbitar som ligger i en kastrull med vatten, delvis nedsänkta.

Dags att röka hjärtat

  • När ditt hjärta har legat i saltlag tillräckligt länge, så är det dags att plocka upp det ur saltlagen. Plocka upp och lägg på hushållspapper. Se till att torka bort så mycket vätska som möjligt med hushållspapper.
    Fyra bitar rått kött placerade på en vit tallrik med pappershandduk.
  • Sen är det dags att få igång röken. Jag körde på 80-90 grader ungefär.
  • Lägg in ditt kött och använd helst en stektermometer för att hålla koll på innertemperaturen. Jag rökte mitt hjärta till 68°C vilket jag tycker är helt perfekt. Totalt tid för mig blev 7 timmar och om man vill minska ner tiden lite så kan man höja temperaturen till 90-100°C istället.
    Fyra bitar kött som röks inuti en rökugn med rök som stiger upp.
  • När köttet är klart så är det bara att skiva upp och njuta. Jag vakuumförpackar 3/4 och mumsar på en bit ett par dagar. Dom som jag vakuumförpackat fryser jag in till ett senare tillfälle.
    Rökt hjärta placerat på en träskärbräda, med mörka ytor och ojämn form.