Röka hjärta
Att röka hjärta, oavsett vad det är för hjärta är inte alls svårt. Det är tidskrävande, men med tanke på resultatet är det värt tiden.
Förberedelser4 days d 20 timmar t 40 minuter minuter
Active Time7 timmar t
Total tid5 days d 3 timmar t 40 minuter minuter
Måltid: Kött, Mejerifritt, Snacks & tilltugg
Author: Lari Salminen
Saltlag 8%
- 1 l Vatten
- 87 g Salt utan jod
- 1 msk Socker
Förbered hjärtat
Jag tycker att det är lättast att dela upp hjärtat i mindre bitar, baserat lite på de olika kammarna.
Så, skär upp det i bitar, jag brukar få till fyra ungefär lika stora bitar.
Putsa sedan bort så mycket fett och hinnor som du bara kan, det gör att du inte får ett så segt resultat i slutändan.
De paryrer (slamsor som du skär bort) kan du med fördel frysa in för att sedan använda när du ska koka egen köttfond någon gång.
Skölj köttet under kallt rinnande vatten för att få bort så mycket blod.
Lägg sedan ner köttet i saltlagen.
Se till att lagen täcker köttet helt och lägg gärna en tallrik som tyngd så att köttet inte flyter upp.
Ställ kallt i 4-5 dygn och vänd gärna på köttet ett par gånger.
Dags att röka hjärtat
När ditt hjärta har legat i saltlag tillräckligt länge, så är det dags att plocka upp det ur saltlagen.
Plocka upp och lägg på hushållspapper.
Se till att torka bort så mycket vätska som möjligt med hushållspapper.
Sen är det dags att få igång röken.
Jag körde på 80-90 grader ungefär.
Lägg in ditt kött och använd helst en stektermometer för att hålla koll på innertemperaturen.
Jag rökte mitt hjärta till 68°C vilket jag tycker är helt perfekt.
Totalt tid för mig blev 7 timmar och om man vill minska ner tiden lite så kan man höja temperaturen till 90-100°C istället.
När köttet är klart så är det bara att skiva upp och njuta.
Jag vakuumförpackar 3/4 och mumsar på en bit ett par dagar.
Dom som jag vakuumförpackat fryser jag in till ett senare tillfälle.