Go Back
+ servings
En portion biff med rödvinsås, dekorerad med färska örter, på en tallrik.
Print
5 av 1 röst

Rödvinssås

En underbart enkel och god rödvinssås som inte behöver varken socker eller redning. Perfekt sås att servera med en god köttbit!
Förberedelser5 minuter
Active Time40 minuter
Total tid45 minuter
Måltid: Såser & röror
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 100 g Schalottenlök
  • 2 st Vitlökssklyftor
  • 2 msk Smör
  • 5 dl Rödvin
  • 1 msk Tomatpuré
  • 5 dl Köttfond
  • 1 tsk Torkad timjan
  • 0,5 tsk Torkad rosmarin
  • 1 st Lagerblad
  • Salt efter behov.
  • Svartpeppar, efter behov.
  • 30 g Smör

Instruktioner

  • Skala och skiva/hacka schalottenlök och vitlök.
  • Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull eller traktörpanna. Den ska inte få någon färg, utan bara mjukna lite och även locka fram sötman i löken.
  • Tillsätt tomatpuré, lagerblad, timjan och rosmarin och låt det fräsa med en kort stund.
  • Slå på rödvinet och koka upp. Låt den stå och reducera till ungefär hälften.
  • Slå på köttfonden och låt nu såsen stå och puttra tills du återigen har reducerat mängden till ungefär hälften.
  • Mixa såsen med stavmixer och sila av den genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull.
  • Ställ såsen på spisen igen och reducera ytterligare om den inte är tillräckligt tjock.
  • Vispa försiktigt ner smöret och smaka av med salt och peppar.
  • Servera direkt till en fin köttbit.