Go Back
+ servings
Skivad kycklingbröstfilé med örter på en grön skärbräda.
Print
5 av 1 röst

Perfekt kycklingfilé med sous vide

Få till en helt perfekt kycklingfilé med sous vide. Här är den perfekta guiden för dig som vill sluta äta torr kyckling och njuta av enkel god mat!
Förberedelser15 minuter
Active Time1 timme 30 minuter
Total tid1 timme 45 minuter
Måltid: Kycklingrecept, Lättlagat, Mejerifritt, Middagstips, Sous vide
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 800 g Kycklingfilé
  • Rivet skal av en citron
  • 2 msk Torkad dragon
  • Flingsalt
  • Smör

Du behöver följande utrustning

  • Sous vide
  • Vakuumförpackare
  • Vakuumpåsar

Instruktioner

  • Ta fram en stor kastrull eller vad du nu har tänkt att använda som kokkärl när du ska tillaga kycklingen. Fyll den med vatten och sätt ner din stav. Ställ in staven på rätt temperatur så att den får värma upp vattnet. Jag personligen gillar 65 grader ungefär.
  • Börja med att putsa dina filéer så att de är rena och fina.
  • Lägg filéerna i en bunke och tillsätt rivet citronskal, dragon och salt och se till att blanda runt allt ordentligt. Massera in alla smaker i köttet.
    Marinerad kycklingfilé med örter och kryddor i en metallskål.
  • Lägg kycklingen i påsar och placera en smörklick på varje filé. Vakuumförpacka kycklingen, om det är fyra filéer så är två per påse rätt bra tycker jag. De ska helst inte ligga tätt ihop, utan ha lite utrymme mellan varandra.
    Vakuumförpackade kycklingfiléer med kryddor och smör på en röd och vit rutig duk.
  • Lägg ner påsarna i vattnet när det är varmt och ställ in tiden på minst 80 minuter. Är det stora filéer så kan du köra 2-3 timmar. Ju längre tid desto mörare kött men kör du för länge är risken att det blir pastejaktigt.
  • När dom är färdiga så tar du upp dom ur badet och öppnar påsarna. Spara skyn, den är supergod att göra sås på.
  • Torka av kycklingen med lite hushållspapper.
  • Värm en stekpanna och tillsätt värmetåligt fett, till exempel ghee, kokosfett, ister eller rapsolja. Använd helst inte smör, det kommer bara brännas vid.
  • Bryn på kycklingen snabbt i pannan, den ska bara få en vacker färg och har du en nog varm panna så kommer det gå riktigt snabbt.
  • Ta upp dom ur stekpannan och lägg på en skärbräda.
  • Skär lagom tjocka skivor och servera direkt.