Go Back
+ servings
En skål med lime- och myntasorbet, dekorerad med ett myntablad.
Print
5 av 2 röster

Mynta- och limesorbet

En sockerfri och mejerifri mynta- och limesorbet som är helt otroligt fräsch och god. Perfekt som en uppfriskande efterrätt efter en god middag.
Förberedelser15 minuter
Active Time45 minuter
Total tid1 timme
Måltid: Efterrätter, Glass
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1,25 dl Sötning
  • 1 dl Vatten
  • 15 st Färska myntablad
  • 1 st Gelatinblad
  • 1 dl Kokosmjölk
  • 1,25 dl Pressad lime
  • Skal från ½ lime

Instruktioner

  • Lägg gelatinbladet i lite kallt vatten, så att det mjuknar.
  • Blanda vatten och sötning i en kastrull och värm upp det hela tills att sötningen har smält och blandats till sockerlag.
  • Riv ner limeskalet. Ett tips. Om du inte har ett rivjärn från Microplane, så köp ett! Det är helt fantastiskt att ha för att riva citrusfrukter och parmesanost.
    En person river en lime över en kastrull med en vätska och hackad mynta.
  • Hacka myntan lite för att frigöra smakerna lite och tillsätt även det till sockerlagen.
  • Tillsätt limesaft och kokosmjölk.
  • Värm upp det hela försiktigt. Det ska inte koka utan bara värmas upp under omrörning för att få smeten att gå ihop. Det kommer troligen att skära sig när du tillsätter limesaften nämligen, men det löser vi genom att värma på smeten lite.
  • Tillsätt gelatinbladet och rör ihop tills det har lösts upp.
  • Nu kan du låta smeten stå och svalna lite.
  • Sedan så kör du sorbeten i din glassmaskin enligt maskinens instruktioner. För mig så tog det ungefär 45 minuter, men då körde jag en rätt så varm smet. Har du inte en glassmaskin, så häller du upp smeten i en form som du kan ställa i frysen. Gå och rör om varje kvart ungefär tills det att sorbeten har stelnat.
  • Gör ett fint "ägg" eller kula och servera direkt.
    En skål med lime- och myntasorbet, dekorerad med ett myntablad.