Go Back
+ servings
Två portioner matjesmousse på en tallrik med ägg och gräslök.
Print
5 av 1 röst

Matjesmousse - LCHF

Matjesmousse är helt perfekt att ha på sillbordet, oavsett om det är midsommar, påsk eller jul. Ett toppengott lchfrecept som passar till alla!
Förberedelser15 minuter
Active Time3 timmar
Total tid3 timmar 15 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Förrätt, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 Burk matjessill
  • 1 dl Crème fraiche
  • 1 dl Grädde
  • 0,5 dl Färskost
  • 1 dl Hackad gräslök
  • 2 st Gelatinblad
  • 2 msk Sillspad
  • salt
  • Svartpeppar

Instruktioner

  • Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten.
  • Tärna ner matjessillen i fina tärningar.
  • Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dom.
  • Värm försiktigt gelatinbladen i sillspadet tills det att gelatinbladen har smält.
  • Blanda ihop färskost, crème fraiche, gräslök, salt och peppar. Rör ner sillbitarna med.
  • Ta lite av sillröran, ungefär en matsked och blanda den med gelatinet. Detta minskar risken för gelatinet att klumpa sig.
  • Blanda sedan ihop resterande gelatin och sillröra.
  • Vispa grädden och vänd ner den i sillröran.
  • Nu kan du välja om du vill göra färdiga portioner, dvs att du portionerar upp det i glas. Ett tips är att du häller upp dom i snapsglas. Annars kan du hälla upp all smet i en form.
  • Ställ in moussen i kylen och låt stå kallt 3-4 timmar så att den får stelna till helt.
  • Om du har hällt smeten i en form, då kan du värma en sked i lite varmt vatten och skeda upp fina små "ägg".
  • Detta kan du sedan servera som en del av en silltallrik eller som en egen liten rätt med kokt ägg och kanske något mer.