Go Back
+ servings
En bit morotskaka som ligger på en vit tallrik med en jämn yta och gyllene färg.
Print
5 av 2 röster

Matgikens saffranskaka med apelsinfyllning

Ett gott recept på saffranskaka med apelsinfyllning som funkar kanon till jul, men det går ju att äta året om. LCHF - Keto - low carb!
Förberedelser15 minuter
Active Time30 minuter
Total tid45 minuter
Måltid: Bakverk & kakor, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept
Yield: 8
Author: Lari Salminen

Materials

Saffranskaka

  • 4 ägg
  • 4 msk sötning
  • 100 g Smör
  • 0,5 g Saffran
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • 2 dl Mandelmjöl
  • 3 msk Kokosmjöl
  • 2 tsk Bakpulver
  • Smör och lite pofiber till formen

Fyllningen

  • 50 g Rumsvarmt smör
  • 100 g Cream cheese
  • 0,5 msk sötning
  • 0,5 tsk Vaniljpulver
  • Rivet skal av ekologisk apelsin

Instruktioner

Fyllningen

  • Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet. Smaka av hur mycket apelsinskal du vill ha. Ställ den kallt under tiden vi gör kakan.

Saffranskakan

  • Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en springform som du smörjer med smör och pofiber.
  • Smält smöret tillsammans med saffran och vaniljpulver på svag värme. Dra sedan åt sidan för att svalna lite.
  • Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver i en liten skål.
  • Vispa ägg och sötning riktigt pösigt med elvisp, det tar en stund.
  • Sänk hastigheten på elvispen och tillsätt smöret tätt följt av mjölblandningen. Vispa på lägsta hastighet bara så pass att allt blandas ordentligt. Häll ut smeten i formen och jämna till den.
  • Klicka ut apelsinkrämen med två teskedar så det är lite klickar här och där på kakan.
  • Grädda i cirka 30 minuter. Kolla med en provsticka att kakan är klar innan du tar ut den och låter den svalna i formen.