Go Back
+ servings
Ugnsbakad vitkålsgratäng med en gyllenbrun yta i en svart ugnsform.
Print
4,22 av 46 röster

Magiskt god vitkålsgratäng

En helt magisk vitkålsgratäng som slår vilken potatisgratäng som helst på fingrarna när det kommer till ett gott tillbehör på matbordet. Perfekt LCHF-mat!
Förberedelser10 minuter
Active Time40 minuter
Total tid50 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Gratänger, Lättlagat, Tillbehör
Yield: 6
Author: Lari Salminen

Materials

  • 800 g vitkål
  • 100 g gul lök
  • 15 g vitlök
  • 3 dl Grädde
  • 1 dl smetana
  • 150 g färskost
  • 1 tsk sambal oelek
  • 150 g riven ost
  • 75 g smör (normalsaltat)
  • 1 msk italiensk salladskrydda
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  • Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Jag använder varmluft.
  • Strimla vitkålen i den tjocklek som du tycker om. Gör den bara inte för tunn, det ska ändå vara lite tuggmotstånd i den. Riv eller hacka vitlöken och skiva löken. Fräs kål, lök och vitlök i en stor kastrull eller en stor stekpanna som allt får plats i.
  • När kålen har mjuknat lite så slår du i övriga ingredienser men vänta med den rivna osten.
  • Låt det hela puttra cirka 10-20 minuter till. Kålen skall vara nästan helt mjuk. Smaka av med salt och peppar och övriga kryddor, och var inte rädd för att krydda ordentligt.
  • Häll upp i en ugnsfast form, strö osten över och ställ in i ugnen och gratinera i cirka 20-25 minuter tills det att gratängen har fått en fin färg.
  • Ta ut gratängen och låt den stå några minuter för att sätta sig och svalna lite. Den är supervarm när den kommer ut.