Löksill
En klassisk löksill är något som väldigt många av oss äter vid alla våra klassiska högtider.
Här hittar du ett recept på löksill som är lite nyttigare.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time30 minuter minuter
Total tid40 minuter minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept
Yield: 8
Author: Lari Salminen
- 400 g Sockerfri inlagd sill
- 0,75 dl Ättiksprit
- 2 dl Vatten
- 0,5 dl Sötning
- 5 st Lagerblad
- 10 st Kryddpepparkorn
- 2 st Nejlikor
- 50 g Purjolök
- 1 st Rödlök
- 1 st Gul lök
Koka upp en lag av ättika, vatten, sötning, lagerblad, kryddpepparkorn och nejlika.
Den ska bara koka upp så att sötningen löses upp.
Dra lagen åt sidan och låt den svalna. Har du bråttom så ställ den ute i kylan om det är vinter, annars kan du ställa kastrullen i ett kallt isbad.
Skiva lök och purjolök.
Om sillen inte är delad i bitar, så dela den i lagom stora bitar.
Ta nu en väl rengjord glasburk och varva sill och lök om vartannat.
Häll på den kalla lagen, med kryddor och allt. Se till att vätskan täcker allt innehåll.
Sätt på ett lock och förvara i kyl minst ett dygn innan du äter av sillen.
Löksillen håller cirka en vecka i kyl.