Go Back
+ servings
En gratäng med gyllenbrun osttäcke och persilja på toppen i en grön form.
Print
4,75 av 8 röster

LCHF-lasagne

Lasagne om du äter lchf? Absolut! Detta är ett recept på lchf-lasagne som är toppengott och inte alls knepigt att göra. Självklart utan pasta.
Förberedelser25 minuter
Active Time1 timme
Total tid1 timme 25 minuter
Måltid: Gratänger, Kött, Köttfärsrecept, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

Lasagneplattor

  • 4 ägg
  • 125 g Färskost
  • 0,5 dl Fiberhusk

Köttfärsröran

  • 500 g Köttfärs
  • 400 g Finkrossade tomater
  • 1 Gul lök
  • 4 Vitlöksklyftor
  • 2 msk Oxfond (koncentrerad)
  • Salt och peppar
  • Smör till stekning
  • Riven ost att toppa med

Ostsås

  • 2 dl Smetana
  • 1 dl Grädde
  • 100 g Gräddost
  • Salt och peppar

Instruktioner

Lasagneplattorna

  • Sätt ugnen på 150 grader, vispa äggen poröst, tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop. Bred ut smeten tunt på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 10-15 minuter. Skär i lagom stora plattor (måtta gärna ut på en lämplig form). Ställ åt sidan så länge.
    Fyra fyrkantiga degbitar placerade på en bakplåt med bakpapper.

Köttfärsröran

  • Stek färsen i smör. Hacka lök och vitlök och lägg i grytan. Häll över tomatkrossen. Krydda med oxfond, salt och svartpeppar och låt småputtra på plattan i ca 20 minuter. Om du vill kan du krydda upp såsen med lite basilika, oregano och lite lite muskot, det är en grym smakhöjare i pastarätter.

Ostsåsen

  • Koka upp smetana och grädde. Dra åt sidan och lägg i osten och rör om så den får smälta ner i såsen. Salta och peppra efter smak.

Montering

  • Börja med ett lager plattor i botten. På med lite köttfärsröra, sedan ostsås. Sen kör du ett nytt varm med platta, köttfärs och ostsås. Avsluta med en platta och sedan ost ovanpå det. Ställ in i ugnen på 225 grader och grädda i cirka 15-20 minuter. Håll koll så det inte bränns vid.
    Grön ugnsform fylld med riven ost på toppen av en maträtt.