Go Back
+ servings
Lax- och spenatpaj serverad på en vit tallrik med grönsaksröra vid sidan.
Print
Inga röster än

Lax och spenatpaj

Förberedelser30 minuter
Active Time50 minuter
Total tid1 timme 20 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Paj
Yield: 6
Author: Lari Salminen

Materials

Pajskal

  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt

Fyllningen

  • 350 g laxfilé
  • 200 g spenat
  • 50 g gul lök
  • 5 st ägg
  • 2,5 dl Grädde
  • 1 msk färsk dill, hackad
  • 100 g riven ost
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 2 tsk salt

Instruktioner

Pajskalet

  • Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
  • Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
  • Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.
  • Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
  • Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna lite.

Fyllningen

  • Hacka löken och fräs den i en stekpanna tillsammans med spenaten. Salta och peppra lite bara. Låt all vätska koka bort så att spenaten är ganska torr. Låt svalna.
  • Tärna laxen i 2x2 cm stora tärningar.
  • Blanda ihop ägg, grädde, dill, riven ost och den avsvalnade spenaten i en bunke.och vispa om det lite. Salta och peppra. Om du har i kallrökt lax behöver du inte fullt så mycket salt då den är salt i sig.
  • Lägg laxbitarna i botten av pajskalet och slå sedan äggstanningen över. Peta lite bland laxbitarna så att stanningen får komma med överallt.
  • Sätt in i ungen på 200 grader i cirka 45-50 minuter. Kolla att fyllningen har satt sig.
  • Servera med en grönsallad eller annat gott.