Lågtempad helstekt kotlettrad
En lågtempad helstekt kotlettrad eller fläskytterfilé är otroligt saftigt och gott. Ett perfekt sätt att tillaga en bit fläskkött tycker jag.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time3 timmar t
Total tid3 timmar t 10 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Kött
Kök: Skandinnaviskt
Keyword: helstekt kött, söndagsmiddag
Yield: 4
Author: Lari Salminen
- 1 kg Benfri kotlett
- Ingefära, malen
- Örtsalt
- Vitlökspulver
- nymalen svartpeppar
- Smör till stekning
Ta fram köttet i god tid, så det inte är kylskåpskallt.
Sätt ugnen på 90 grader.
Skär fettsidan på köttet, så att du får ett vackert rutnät.
Du ska bara skära precis genom det vita, och vi tar absolut inte bort fettet, för det tillför massor av smak!
Krydda runt hela köttbiten med alla kryddor.
Bryn nu köttet snabbt runt om i en varm panna i lite smör. Den ska bara få en vacker färg.
Ställ in köttet i ugnen och sätt en stektermometer i mitten av biten.
Låt den nu stå tills den kommer upp till 72 grader i kärntemperatur.
Ta ut den och låt den stå och vila i 10-15 minuter innan du skär upp den, annars så kommer vätskan rinna ut och du får ett torrt kött.