Go Back
+ servings
En skål med kycklinggryta innehållande bitar av kyckling och grönsaker i en krämig sås.
Print
5 av 1 röst

Kycklinggryta

Denna kycklinggrytan är en riktigt fräsch och god skapelse med massor av goda grönsaker och smaker. En härlig ton av citron lyfter rätten helt!
Måltid: Grytor, Kycklingrecept, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 8
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 kg Kycklingfilé
  • 300 g Champinjoner
  • 200 g Morot
  • 200 g Gul lök
  • 150 g Purjolök
  • 5 st Vitlöksklyftor
  • 1 l Vatten
  • 5 dl Grädde
  • 3 msk Kycklingfond, koncentrerad
  • 3 msk Dijonsenap
  • 1 msk Torkad timjan
  • 4 msk Tamarisoja
  • 300 g Paprika
  • 1,5 st Citron
  • Smör att steka i
  • Örtsalt
  • nymalen svartpeppar
  • Arrowrot

Instruktioner

  • Putsa och skär kycklingen i lagom stora bitar, det är lite upp till hur du själv vill ha det.
    En person skär kycklingfiléer på en skärbräda med grönsaker och en kopp kaffe i bakgrunden.
  • Bryn kycklingen i en stekpanna i smör. Salta med örtsalt och peppra med lite svartpeppar. Häll över den brynta kycklingen i en större gryta.
  • Dela champinjonerna i större bitar och bryn på dom lite i samma stekpanna med ytterligare smör. Flytta över dom till grytan.
  • Skär upp lök, purjolök, vitlök, morot och tillsätt till grytan.
    En person som skär grönsaker på en grön skärbräda med en kniv i en köksmiljö.
  • Tillsätt vatten. kycklingfond, tamarisoja, timjan, dijonsenap och grädde. Låt allt koka upp och puttra i cirka 5 minuter.
    En gryta med kyckling, svamp, lök, paprika och grädde som kokar i en kastrull.
  • Skär paprikan i bitar och tillsätt till grytan.
  • Låt nu grytan puttra i cirka fem minuter till.
  • Riv ner skalet från 1,5 citron och pressa i saften.
    En person river citron över en gryta med kyckling och grönsaker i en kastrull.
  • Blanda arrowrot med lite kallt vatten och rör ner i den sjudande grytan tills det att du har rett av grytan till önskad konsistens.
  • Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Servera direkt!