Go Back
+ servings
En skål med köttgryta innehållande kött, grönsaker och örter i en krämig sås.
Print
4,67 av 3 röster

Köttgryta

Köttgryta kan vara bland det bästa som finns att äta. Massor av goda smaker som går att variera massor. Här hittar du ett grundrecept på köttgryta.
Förberedelser15 minuter
Active Time1 timme 30 minuter
Total tid1 timme 45 minuter
Måltid: Grytor, Kött, Middagstips
Yield: 8
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1,5 kg Nötkött
  • 5 dl Rödvin
  • 1 msk Rosmarin
  • 3 st Lagerblad
  • 1 l Vatten
  • 3 msk Kalvfond, koncentrerad
  • 3 msk Tamarisoja
  • 250 g Champinjoner, färska
  • 200 g Gul lök
  • 250 g Paprika
  • 150 g Purjolök
  • 20 g Vitlök
  • 5 dl Grädde
  • 130 g Oliver
  • 2 msk Arrowrot
  • Flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Skär upp köttet i tärningar i en storlek som du tycker om. Jag brukar hålla mig till cirka 3x3 cm.
    Skärbräda med bitar av kött och en kniv liggande bredvid.
  • Bryn köttet i lite smör. Salta och peppra. Tänk på att bryna köttet i omgångar, så att du inte gör allt på en gång. Lägg köttet i en större gryta.
    Tärnat kött som steks i en gryta med ånga som stiger upp.
  • Häll på vin, vatten, tamarisoja, kalvfond, rosmarin och lagerblad.
  • Låt allt koka upp och låt sedan köttet stå och puttra på medelhög värme i cirka en timme, tills det att köttet nästan är helt mört. Här måste du testa dig fram, för det är olika lång koktid på olika kött. Är köttet inte mört nog, så måste du låta det koka längre.
  • Tillsätt grädden och koka upp. Låt puttra 10-15 minuter till.
  • Skär ner grönsakerna och fräs dom i lite smör.
    En blandning av grönsaker som paprika, lök och champinjoner i en stekpanna.
  • Tillsätt dom i grytan och låt koka med 5-10 minuter.
  • Red av med arrowrot som du först blandar ut i lite kallt vatten och sedan tillsätter lite i taget under omrörning tills du har en lagom konsistens.
  • Smaka slutligen av med salt och peppar.