Go Back
+ servings
En stor gratäng med ett gyllene osttäcke och köttfärs synlig på ytan.
Print
4,09 av 34 röster

Köttfärs och vitkålsgratäng

Förberedelser10 minuter
Active Time45 minuter
Total tid55 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Gratänger, Kött, Köttfärsrecept, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 6
Author: Lari Salminen

Materials

  • 500 g köttfärs
  • 800 g vitkål
  • 100 g gul lök
  • 10 g vitlök
  • 1200 g krossade tomater
  • 2 msk kalvfond (koncentrerad)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 dl Grädde
  • 2 msk tamarisoja
  • 1 msk italiensk salladskrydda
  • 100 g färskost (naturell)
  • 140 g bambuskott (strimlade)
  • 1 tsk salt
  • 200 g riven ost
  • 2 msk olivolja

Instruktioner

  • Strimla vitkålen ganska så fint. Hacka löken och vitlöken.
  • Bryn färsen i en ganska stor kastrull. Lägg i löken, vitlöken och vitkålen och låt de fräsa med en stund.
  • Slå på de krossade tomaterna, lägg i buljongen, grädden, sambal, sojan och italienska salladskryddan. Peppra lite med grovmalen svartpeppar Rör om och låt allt puttra tills det att vitkålen börjar mjukna.
  • Lägg i phildelphiaosten och bambuskotten. Smaka av med salt och övriga kryddor. Du kanske vill ha mer hetta eller så.
  • Häll upp allt i en stor ugnsfast form och strö osten över. Gratinera i ugnen cirka 20 minuter på 175 grader tills det att gratängen har fått en fin färg.