Go Back
+ servings
En tallrik med köttbullar i gräddsås och blomkålspuré, dekorerad med lingon.
Print
Inga röster än

Köttbullar med gräddsås och blomkålspuré

Är du sugen på en klassisk husmansrätt, fast på ett ketogent vis? Här kommer ett recept på några riktigt goda köttbullar som serveras med en gräddsås och len blomkålspuré!
Total tid1 timme
Måltid: Huvudrätt, Köttfärsrecept, Lättlagat, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: husmanskost
Yield: 4 portioner
Calories: 1518kcal
Author: Emmy Rosander

Materials

Köttbullar

  • 1,2 kg blandfärs
  • 1 st gul lök
  • 2 st ägg
  • 2 msk kinesisk soja
  • 40 g smör
  • 3 msk MCT-olja
  • Salt och svartpeppar

Gräddsås

  • 3,5 dl vispgrädde 40%
  • 20 g smör
  • 3 msk biffbuljong
  • 1 msk kinesisk soja
  • Salt
  • Peppar

Blomkålspuré

  • 600 g fryst blomkål
  • 120 g smör
  • Salt

Instruktioner

Köttbullarna

  • Börja med att finhacka löken. Hetta upp en järnpanna med en del av smöret och lite olja. Stek löken gyllene.
  • Under tiden löken steks, knäck äggen i en bunke och tillsätt soja, salt, peppar och tillsist löken när den är klar.
  • Smaka på smeten och krydda mer om det behövs. Det ska smaka väldigt salt. Tillsätt sedan färsen och blanda ihop till en köttbullesmet.

Gräddsåsen

  • Nu är det dags att starta igång gräddsåsen. Häll i grädde, smör, biffbuljong, soja och peppar i en kastrull, koka upp och sänk värmen. Låt såsen stå och puttra på låg värme.
  • Hetta upp en panna med smör och olja. Börja rulla köttbullarna och stek dom. Köttbullarna är klara när dom är hårda och spänstiga.

Blomkålspuré

  • Under tiden du steker köttbullarna kan du sätta igång att koka blomkål. När blomkålen är mjuk (efter ca 10 min från att det börjat koka), häll av vattnet, salta och tillsätt smör. Mixa till en slät puré.
  • Smaka av såsen och salta om det behövs.

Anteckning

Du behöver en stavmixer för att få till en slät och god puré.
Servera din rätt med frysta lingon eller hemmagjord sockerfri lingonsylt.

Nutrition

Kalorier: 1518kcal | Kolhydrater: 11g | Protein: 59g | Fett: 138g | Fiber: 3g