Köttbullar med gräddsås och blomkålspuré
Är du sugen på en klassisk husmansrätt, fast på ett ketogent vis? Här kommer ett recept på några riktigt goda köttbullar som serveras med en gräddsås och len blomkålspuré!
Måltid: Huvudrätt, Köttfärsrecept, Lättlagat, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: husmanskost
Yield: 4 portioner
Calories: 1518kcal
Author: Emmy Rosander
Köttbullar
- 1,2 kg blandfärs
- 1 st gul lök
- 2 st ägg
- 2 msk kinesisk soja
- 40 g smör
- 3 msk MCT-olja
- Salt och svartpeppar
Gräddsås
- 3,5 dl vispgrädde 40%
- 20 g smör
- 3 msk biffbuljong
- 1 msk kinesisk soja
- Salt
- Peppar
Blomkålspuré
- 600 g fryst blomkål
- 120 g smör
- Salt
Köttbullarna
Börja med att finhacka löken. Hetta upp en järnpanna med en del av smöret och lite olja. Stek löken gyllene.
Under tiden löken steks, knäck äggen i en bunke och tillsätt soja, salt, peppar och tillsist löken när den är klar.
Smaka på smeten och krydda mer om det behövs. Det ska smaka väldigt salt. Tillsätt sedan färsen och blanda ihop till en köttbullesmet.
Gräddsåsen
Nu är det dags att starta igång gräddsåsen. Häll i grädde, smör, biffbuljong, soja och peppar i en kastrull, koka upp och sänk värmen. Låt såsen stå och puttra på låg värme.
Hetta upp en panna med smör och olja. Börja rulla köttbullarna och stek dom. Köttbullarna är klara när dom är hårda och spänstiga.
Blomkålspuré
Under tiden du steker köttbullarna kan du sätta igång att koka blomkål. När blomkålen är mjuk (efter ca 10 min från att det börjat koka), häll av vattnet, salta och tillsätt smör. Mixa till en slät puré.
Smaka av såsen och salta om det behövs.
Du behöver en stavmixer för att få till en slät och god puré.
Servera din rätt med frysta lingon eller hemmagjord sockerfri lingonsylt.
Kalorier: 1518kcal | Kolhydrater: 11g | Protein: 59g | Fett: 138g | Fiber: 3g