Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg upp benen på ett par plåtar med bakplåtspapper på.
Ställ in i ugnen för att rosta benen.
Cirka 30 minuter brukar bli bra, de ska få lite färg.
Skär under tiden upp alla grönsaker utom löken i bitar, det behöver inte vara så supersmått, men ju mindre du skär desto mer smak kan du koka ur.
Dela löken på mitten och lägg de i en torr stekpanna som tål hög värme, t ex kolstål eller gjutjärn och bränn på de på hög värme.
De skall alltså bli nästan helt brända.
Om du har en gammal spis med hederliga plattor, då kan du lägga löken direkt på spisplattan när den är riktigt varm.
Ta en stor kastrull/gryta, minst 10 liter och bryn grönsakerna i lite olja. De ska få lite färg med.
Tillsätt kryddorna och tomatpurén och fräs det hela en liten stund till.
Ta ut benen ur ugnen och lägg i de i kastrullen.
Häll på kallt vatten så att det täcker precis och låt det hela koka upp.
Nu kommer det bildas lite skum och det kan du ta bort med en sked allt eftersom. Det är proteiner som stelna och det behöver vi inte ha med.
Nu ska fonden få stå och koka, minst 12 timmar tycker jag, gärna längre.
Jag brukar sätta igång fonden under dagen och när jag ska lägga mig så stänger jag av plattan och låter grytan stå kvar över natten. Sen när jag vaknar igen så sätter jag igång den igen.
Tänk på att fylla på med vatten under hela koktiden, det ska alltid vara så att det precis täcker benen och grönsakerna.
När fonden har kokat klart så silar du den genom en finmaskig sil ner i en ny gryta.
Det du har nu är en köttbuljong. För att få den till en köttfond, så måste du koka ner den så att den får mer smak.
Hur mycket du reducerar den är en smaksak, men jag brukar låta den koka ner till kanske hälften ungefär.
När du har kokat ner den till önskad konsistens och smak, då låter du den svalna helt.
Ett tips är att ställa den i kylen, eller utomhus om det är kallt nog för när den väl har blivit kylskåpskall så lägger sig fettet överst och stelnar och det kan man lätt plocka bort sen.
Värm upp fonden försiktigt sedan och häll upp i passande förpackning som du sedan kan frysa in.
Jag brukar frysa in det som isbitar, det är lätt att plocka fram sedan.