Go Back
+ servings
Karelsk stek med köttbitar och grönsaker i en svart gryta.
Print
4,67 av 9 röster

Karelsk stek - Karjalanpaisti

Karelsk stek eller karjalanpaisti som det heter på finska är en riktigt traditionell finsk maträtt som smakar helt underbart! Perfekt middagsmat!
Förberedelser20 minuter
Active Time4 timmar
Total tid4 timmar 20 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Grytor, Kött, Lättlagat, Mejerifritt, Middagstips
Yield: 6
Author: Lari Salminen

Materials

  • 400 g Nötkött
  • 400 g Fläskkött
  • 2 msk Smör till stekning
  • 6 dl Vatten
  • 100 g Gul lök
  • 3 st Morötter
  • 20 st Kryddpepparkorn
  • 3 st Lagerblad
  • 5 st Hel svartpeppar
  • 2 tsk salt

Instruktioner

  • Ta köttet ut ur kylskåpet ungefär en timme innan matlagningen.
  • Tärna köttet i cirka 4x4 cm stora tärningar.
  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Värm en stekpanna och tillsätt en klick smör.
  • Tillsätt ungefär en tredjedel av köttet. Bryn köttets yta (det behöver inte stekas helt igenom).
  • Lägg över köttet i en gryta med lock som tål att vara i ugnen.
  • Fortsätt med att bryna resten av köttet i omgångar och lägg i grytan. OBS! Skölj inte stekpannan mellan...
  • När du har brynt allt kött, så tillsätter du vattnet i stekpannan och låter alla smaker koka ur. Ställ åt sidan så länge.
  • Skala och skör löken i bitar, det kan vara rätt stora bitar.
  • Skär morötterna i bitar.
  • Tillsätt morötter, lök, lagerblad, salt och peppar till grytan och blanda ihop.
  • Häll vattnet som du kokat ur stekpannan med till grytan och blanda runt. Vattnet ska nästan täcka köttet helt, om det inte räcker till så får du tillsätta lite till.
  • Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen och låt stå där i 4 timmar.
  • Ta ut och känn på köttet, det ska vara mört och saftigt. Servera direkt med goda tillbehör.