Go Back
+ servings
En stekpanna med köttbullar dekorerade med färsk persilja, belyst av ljus.
Print
4 av 1 röst

Julköttbullar

Vad vore väl en jul utan goda julköttbullar? Inte så mycket, speciellt om barnen får bestämma. Så, det är klart att du ska rulla dina egna julköttbullar.
Förberedelser15 minuter
Active Time30 minuter
Total tid45 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept, Köttfärsrecept
Yield: 12
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 kg Blandfärs
  • 1 dl Pofiber
  • 50 g Anjovis, finhackad
  • 1 msk Dijonsenap
  • 2 st ägg
  • 1 msk Tamarisoja
  • 60 g Gul lök, finhackad
  • 0,75 tsk Malen nejlika
  • 0,5 msk Malen kryddpeppar
  • 0,5 msk Malen ingefära
  • 0,75 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk Örtsalt
  • 0,5 dl Grädde
  • 0,5 dl Kallt vatten

Instruktioner

  • Blanda ihop alla ingredienser, helst i en köksassistent. Men, det funkar bra att använda händerna med nitrilhandskar på.
  • Stek ett litet stekprov i stekpannan. Det vill säga, ta en liten klick med färs och stek en liten minipannbiff. När du har stekt den så smakar du av så att alla smaker sitter. Behövs det lite mer salt och peppar kanske? Eller vill du ha lite mer kryddsmak? Tillsätt det då. Jag personligen tycker inte att det räcker att smaka på färsen som många gör, för smakerna ändras enormt mycket när du väl steker färsen och om du vill få en helt rättvis bild av smaken, så ska det ju vara precis så som dina julköttbullar kommer vara vid serveringen, stekta.
  • När smaken sitter så är det bara att rulla på. Storleken är lite upp till en själv. Jag brukar sikta på att göra julköttbullar som inte är för stora, typ en matsked är lagom tycker jag.
  • Stek sedan köttbullarna i rikligt med smör. Ett tips! Om du ska göra väldigt mycket köttbullar och vill förbereda dessa i god tid innan julafton. Koka upp en kastrull med lite köttbuljong i som du sedan kokar köttbullarna i. Cirka 4-5 minuter räcker och sedan upp för att svalna. När det sedan är julafton, så behöver du bara steka dina kokta köttbullar i rikligt med smör för att ge en fin yta.