Go Back
+ servings
Ugnsform med Janssons frestelse, en gratäng med potatis och ansjovis.
Print
4,39 av 13 röster

Janssons frestelse - LCHF

Just Janssons frestelse är en klassiker på julbordet och här hittar du ett bra alternativ som är gjort på rättika istället för potatis. Perfekt lchf!
Förberedelser20 minuter
Active Time35 minuter
Total tid55 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Fisk & skaldjur, Gratänger, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept, Lättlagat
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 600 g rättika
  • 100 g gul lök
  • 200 g ansjovisfiléer (inklusive spadet)
  • 2 dl grädde 40%
  • 150 g naturell färskost
  • 3 msk mandelmjöl
  • 100 g smör
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Skala och strimla rättikan i cirka 3 mm tjocka strimlor.
    Skivor av kålrot på en skärbräda bredvid en kökskniv.
  • Lägg rättikan i lättsaltat kokande vatten och låt den sjuda cirka 7 minuter.
    Kastrull med kokande potatisstrimlor som ligger i vatten.
  • Häll av rättikan i ett durkslag och låt den ånga av ordentligt. Ju mer vätska du får bort desto bättre.
  • Skiva löken tunt och fräs i en liten klick smör. Den skall inte få färg!
  • Skär ner ansjovisen i mindre bitar, behåll lagen! Spara även några filéer för att garnera uppe på.
  • Blanda ihop rättika, lök och ansjovis och lägg det i en ugnsfast form.
    En ugnsform med skivad potatis och ansjovis i lager, förberedd för tillagning.
  • Blanda ihop grädde, färskost och spadet från ansjovisen. Blanda väl så att färskosten löses upp den med. Smaksätt med lite svartpeppar.
    En metallskål med en gräddfilsblandning som har bubblor och en visp i mitten.
  • Slå gräddblandningen över rättikan.
  • Hyvla eller klicka ut lite smör och lägg över gratängen. Det behöver inte täcka hela.
  • Strössla lite mandelmjöl över det hela. Lägg ut några anjovisfiléer på toppen. Det ger ett vackert intryck.
    En ugnsform med Janssons frestelse, innehållande ansjovis, potatis och grädde.
  • Sätt in den i ugnen på 200 grader och gratinera i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och inte är så rinnande i konsistensen längre.
  • Ta ut den och låt den gärna sätta till sig lite innan du serverar den.