Janssons frestelse - LCHF
Just Janssons frestelse är en klassiker på julbordet och här hittar du ett bra alternativ som är gjort på rättika istället för potatis. Perfekt lchf!
Förberedelser20 minuter minuter
Active Time35 minuter minuter
Total tid55 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Fisk & skaldjur, Gratänger, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept, Lättlagat
Yield: 4
Author: Lari Salminen
- 600 g rättika
- 100 g gul lök
- 200 g ansjovisfiléer (inklusive spadet)
- 2 dl grädde 40%
- 150 g naturell färskost
- 3 msk mandelmjöl
- 100 g smör
- 1 krm nymalen svartpeppar
Skala och strimla rättikan i cirka 3 mm tjocka strimlor.
Lägg rättikan i lättsaltat kokande vatten och låt den sjuda cirka 7 minuter.
Häll av rättikan i ett durkslag och låt den ånga av ordentligt. Ju mer vätska du får bort desto bättre.
Skiva löken tunt och fräs i en liten klick smör. Den skall inte få färg!
Skär ner ansjovisen i mindre bitar, behåll lagen!
Spara även några filéer för att garnera uppe på.
Blanda ihop rättika, lök och ansjovis och lägg det i en ugnsfast form.
Blanda ihop grädde, färskost och spadet från ansjovisen. Blanda väl så att färskosten löses upp den med. Smaksätt med lite svartpeppar.
Slå gräddblandningen över rättikan.
Hyvla eller klicka ut lite smör och lägg över gratängen. Det behöver inte täcka hela.
Strössla lite mandelmjöl över det hela.
Lägg ut några anjovisfiléer på toppen. Det ger ett vackert intryck.
Sätt in den i ugnen på 200 grader och gratinera i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och inte är så rinnande i konsistensen längre.
Ta ut den och låt den gärna sätta till sig lite innan du serverar den.