Go Back
+ servings
En gryta med högrev, svamp och grönsaker i en krämig sås, rörs om med en lila sked.
Print
5 av 6 röster

Högrevsgryta

En mustig och god högrevsgryta är helt perfekt långkok att göra som höstmat och även att göra storkok av. Detta receptet är med smak av rödvin.
Förberedelser15 minuter
Active Time1 timme 30 minuter
Total tid1 timme 45 minuter
Måltid: Grytor, Kött, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 700 g Högrev
  • 200 g Morot
  • 150 g Färska champinjoner
  • 100 g Rödlök
  • 15 g Vitlök
  • 2 msk Kalvfond, koncentrerad
  • 2 msk Tomatpuré
  • 3 dl Rödvin
  • 1 msk Torkad timjan
  • 2 dl Crème fraiche
  • 0,5 dl Grädde
  • 1 msk Balsamvinäger
  • 1 tsk Paprikapulver
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • Smör eller olja till stekning

Instruktioner

  • Börja med att skära upp köttet i lagom stora bitar. Storleken avgörs lite av hur du själv gillar din gryta. Jag personligen tycker att cirka 3x3 cm är lagom i en köttgryta.
    Köttbitar av olika storlekar på en grön skärbräda i ett kök.
  • Skär upp grönsakerna med i bitar.
    En tallrik med skivade champinjoner, lila lök och morötter i skivor.
  • Bryn köttet i lite smör eller olja. Salta och peppra.
  • Tillsätt grönsakerna och låt även dom brynas lite.
  • Krydda med tomatpuré, paprikapulver, timjan och salt och peppar. Låt tomatpurén fräsa med lite, det ger mer smak.
    En gryta med kött, morötter, lök, svamp och tomatpuré i en svart kastrull.
  • Slå på rödvin och kalvfond och låt allt koka upp och stå och puttra under locket i cirka 1-2 timmar. Tiden beror lite på hur mört ditt kött är. Det skall helst vara nästan helt färdigkokt innan man tillsätter mejerierna.
    En gryta med högrev, morötter, svamp och örter i en röd sås.
  • Blanda ner balsamvinäger, crème fraiche och grädde. Låt allt koka upp igen och stå och puttra 10-15 minuter till utan lock, tills det att köttet är helt mört och såsen tjocknat lite.
  • Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha en lite tjockare sås, så kan du reda den med lite arrowrot som du har blandat ut i några matskedar kallt vatten som du sedan rör ner i din sjudande gryta. Ta lite i taget dock, så att du inte får en stuvning.
  • Servera direkt med goda tillbehör.