Go Back
+ servings
Skivor av helstekt oxfilé serverade med grönsaker som morötter och gröna bönor.
Print
Inga röster än

Helstekt oxfilé i ugn

En perfekt helstekt oxfilé i ugn kan vara bland det bästa man kan servera. Tillsammans med goda tillbehör så är det den perfekta nyårsmiddagen.
Förberedelser10 minuter
Active Time45 minuter
Total tid55 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Kött, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 800 g Oxfilé
  • Flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 3 st Vitlöksklyftor, hackade/rivna
  • 3 msk Olja till stekning

Instruktioner

  • Putsa din oxfilé så att du har en ren och fin köttbit. Allt som du skär bort, kan du frysa in för att använda till hemkokt köttfond.
    En bit rå oxfilé liggande på en yta av metall.
  • Nu ska vi bryna på köttet runt om. Så, värm upp en stekpanna och tillsätt lite olja. Några matskedar blir bra. Bryn köttet snabbt runt om, så att det får en fin färg.
    Helstekt oxfilé som ligger i en stekpanna med en gyllenbrun yta.
  • Ta upp köttet och lägg det i en ugnsfast form.
  • Krydda nu köttet med flingsalt, svartpeppar och hackad vitlök. Hela köttbiten skall få kryddor och var inte rädd för att ta ordentligt med kryddor.
  • Sätt en stektermometer i mitten av den tjockaste delen.
    Helstekt oxfilé på en vit plåt med en gaffel i ena änden.
  • Ställ in köttet i ugnen och låt den gå till den innertemperatur som du tycker om. Jag brukar ta mitt kött på 54°C.
  • Ta ut köttet och låt det sedan vila i cirka 10 minuter innan du skär upp det.
  • Servera på varma tallrikar med goda tillbehör.
  • Sätt ugnen på 125°C