Go Back
+ servings
Skivad helstekt fläskytterfilé som ligger på en plåt.
Print
5 av 2 röster

Helstekt fläskytterfilé i ugn

Så här gör du en helstekt fläskytterfilé på bästa sätt, så att du inte får ett torrt och tråkigt kött utan saftigt och fint kött. Busenkelt och lätt!
Förberedelser10 minuter
Active Time40 minuter
Total tid50 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Kött, Lättlagat, Lunch, Mejerifritt, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 kg Fläskytterfilé
  • Smör till stekning

Kryddblandning

  • 1 tsk Örtsalt
  • 1 tsk Ingefära, malen
  • 2 krm Senapspulver
  • 0,5 tsk Paprikapulver
  • 1 krm Chilipulver
  • 2 tsk Vitlökspulver

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 130°.
  • Skär några snitt i fettet så att du kommer ner precis vid köttet. Jag lämnar gärna fettet kvar för det ger så mycket god smak.
    Köttbit med rutmönster av skärningar på ytan för tillagning.
  • Blanda ihop kryddblandningen.
    Skål med brunt socker och en metallsked placerad i den.
  • Strö över kryddblandningen över hela köttbiten och klappa in kryddorna ordentligt.
    Kryddad fläskytterfilé med rutmönster på en skärbräda.
  • Bryn köttet runt om i en stekpanna. Se till att inte bränna kryddorna, så ha en rejäl klick med smör.
  • Ta upp och lägg i en ugnsfast form eller på en djup plåt. Stick in en stektermometer i mitten av tjockaste delen. Ställ in i ugnen och låt den stå tills du har en innertemperatur på 72°C.
    Helstekt fläskytterfilé med en gyllenbrun yta på en plåt, med kötttermometer insatt.
  • Ta ut köttet och låt det stå och vila i minst fem minuter innan du skär upp det. Servera med lite goda tillbehör.