Grönkålsgratäng med fetaost
En superenkel och riktigt god grönkålsgratäng som passar som tillbehör till det mesta i köttväg men även har en given plats på julbordet. Ett gott lchfrecept.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time25 minuter minuter
Total tid35 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Gratänger, Julrecept, Tillbehör
Yield: 1
Author: Lari Salminen
- 100 g Grönkål, rensad och i mindre bitar
- 50 g Fetaost
- 1 ägg
- 2 msk Grädde
- 2 msk Riven ost
- salt
- nymalen svartpeppar
- Smör till stekning
Börja med att sätta igång ugnen på 200 grader (varmluft).
Har du inte varmluft tar du över-undervärme och 225 grader.
Värm upp en stekpannan på mediumvärme och lägg i smöret.
När smöret slutat puttra så lägger du i grönkålen och fräser på den tills det att den har mjuknat lite och det börjar dofta grönkål.
Salta och peppra lite.
Ta fram en ugnsfast form och lägg grönkålen i den.
Smula sönder fetaosten över grönkålen och se till att det fördelas jämnt över hela formen.
Vispa snabbt ihop ägg, grädde och ost, samt lite peppar och en liten nypa salt.
Häll äggsmeten över grönkålen och fetaosten.
Ställ in gratängen i mitten av ugnen och gratinera den 15-20 minuter tills det att osten har fått en härlig färg.
Ta ut den nygräddade grönkålsgratängen och låt den står några minuter för att sätta sig och svalna av lite.
Servera sedan som tillbehör till något gott kött eller kanske lite stekt fisk.