Go Back
+ servings
En grönkålsgratäng med fetaost i en vit ugnsform, med en gaffel lutad mot kanten.
Print
5 av 5 röster

Grönkålsgratäng med fetaost

En superenkel och riktigt god grönkålsgratäng som passar som tillbehör till det mesta i köttväg men även har en given plats på julbordet. Ett gott lchfrecept.
Förberedelser10 minuter
Active Time25 minuter
Total tid35 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Gratänger, Julrecept, Tillbehör
Yield: 1
Author: Lari Salminen

Materials

  • 100 g Grönkål, rensad och i mindre bitar
  • 50 g Fetaost
  • 1 ägg
  • 2 msk Grädde
  • 2 msk Riven ost
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • Smör till stekning

Instruktioner

  • Börja med att sätta igång ugnen på 200 grader (varmluft). Har du inte varmluft tar du över-undervärme och 225 grader.
  • Värm upp en stekpannan på mediumvärme och lägg i smöret.
  • När smöret slutat puttra så lägger du i grönkålen och fräser på den tills det att den har mjuknat lite och det börjar dofta grönkål. Salta och peppra lite.
  • Ta fram en ugnsfast form och lägg grönkålen i den.
  • Smula sönder fetaosten över grönkålen och se till att det fördelas jämnt över hela formen.
  • Vispa snabbt ihop ägg, grädde och ost, samt lite peppar och en liten nypa salt.
  • Häll äggsmeten över grönkålen och fetaosten.
  • Ställ in gratängen i mitten av ugnen och gratinera den 15-20 minuter tills det att osten har fått en härlig färg.
  • Ta ut den nygräddade grönkålsgratängen och låt den står några minuter för att sätta sig och svalna av lite. Servera sedan som tillbehör till något gott kött eller kanske lite stekt fisk.