Go Back
+ servings
Skål med gräddstuvad grönkål, en grön maträtt med en krämig sås.
Print
Inga röster än

Gräddstuvad grönkål

Gräddstuvad grönkål är ett krämigt och fylligt tillbehör för julbordet eller vardagen. Perfekt med kött eller som vegetariskt alternativ!
Total tid30 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept, Såser & röror
Kök: Skandinaviskt
Keyword: julbord, julbord lchf, jultillbehör, recept med grönkål
Yield: 4 portioner
Calories: 225kcal
Author: Lari Salminen

Materials

  • 300 g färsk grönkål
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 vitlöksklyfta finhackad
  • 1 tsk muskotnöt riven
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Riven parmesanost eller Västerbottensost Att toppa med.

Instruktioner

  • Skölj och repa grönkålen från stjälkarna. Hacka bladen grovt.
  • Smält smöret i en stor stekpanna på medelhög värme.
  • Fräs den finhackade vitlöken i smöret tills den mjuknar lite, men låt den inte brännas.
  • Tillsätt grönkålen och låt den fräsa tills den börjar mjukna, ca 3–5 minuter.
  • Häll i grädden och låt småputtra i 10 minuter tills grönkålen är mjuk och grädden har tjocknat.
  • Krydda med riven muskotnöt, salt och svartpeppar. Smaka av och justera kryddningen vid behov.
  • Servera direkt som tillbehör till exempelvis julskinka, lax eller som en del av en vegetarisk måltid.
  • Toppa med lite riven parmesanost eller Västerbottensost.

Nutrition

Kalorier: 225kcal | Kolhydrater: 5g | Protein: 4g | Fett: 22g | Fiber: 3g