Go Back
+ servings
Räkor tillagade i vitlök och olja, serverade på en tallrik med persilja.
Print
5 av 1 röst

Gambas al pil pil

Gambas al pil pil är en klassisk spansk tapasrätt som är otroligt enkel att göra. Passar perfekt som liten förrätt eller som del av ett tapasbord.
Måltid: Buffé/plockmat, Fisk & skaldjur, Förrätt, Lättlagat
Yield: 2
Author: Lari Salminen

Materials

  • 400 g Jätteräkor, råa och skalade
  • 1 dl Olivolja
  • 4 st Vitlöksklyftor
  • 1 tsk Sambal oelek
  • 1 msk Hackad bladpersilja
  • 2 msk Torrt vitt vin
  • Flingsalt

Tips på bröd

  • Focaccia
  • The Franska

Instruktioner

  • Skala och skiva vitlöken.
  • Värm upp olivolja i en liten stekpanna eller kastrull. Tänk på att inte ha för hög värme då olivolja inte skall hettas upp för mycket. Runt 6 på en 10-gradig skala blir bra.
  • Tillsätt vitlöken i oljan och låt den fräsa tills den mjuknat lite. Den får absolut inte brännas vid.
  • Tillsätt sambal oelek eller chili och låt det fräsa ihop med vitlöken nån minut.
  • Lägg i räkorna och strö lite flingsalt över. Låt fräsa en minut.
  • Tillsätt vinet och rör om lite. Låt allt puttra några minuter under tiden som du öser räkorna med olja och vin.
  • När räkorna har fått en fin röd färg så tar du bort pannan från värmen och vänder ner den hackade persiljan.
  • Servera omedelbart med någon skiva bröd för att suga upp oljan.