Go Back
+ servings
En gryta med flaskfile, grönsaker och sås, toppad med färsk persilja.
Print
4,58 av 21 röster

Fläskfilégryta

En riktigt god och mustig fläskfilégryta kan vara den perfekta middagen oavsett om det är mitt i veckan eller om det är en festligare måltid.
Förberedelser15 minuter
Active Time40 minuter
Total tid55 minuter
Måltid: Grytor, Huvudrätt, Kött, Lunch, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: mustig gryta, recept med fläskfilé, söndagsmiddag
Yield: 6 portioner
Calories: 448kcal
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 kg Fläskfilé
  • 200 g Champinjoner
  • 150 g Gul lök
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 2 dl Rödvin
  • 2 msk Balsamvinäger
  • 2 msk Kalvfond, koncentrerad
  • 1 msk Tamarisoja
  • 1 tsk Timjan, torkad
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 3 dl Grädde
  • 1 dl Smetana
  • 150 g Röd paprika
  • 50 g Purjolök
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • Smör att steka i

Instruktioner

  • Putsa och skiva upp fläskfilén i cirka 1 cm tjocka skivor.
    Skivade köttbitar som ligger på en träskärbräda, med tydliga snitt.
  • Skiva löken, hacka vitlöken och skär champinjonerna i bitar.
  • Bryn köttet snabbt i en varm stekpanna. Salta och peppra på båda sidor. Lägg över köttet i en gryta. Tänk på att inte bryna allt kött på en gång, utan gör det i omgångar.
    Stekta fläskkotletter som ligger i en panna med en gyllenbrun yta.
  • När du har brynt på allt kött så bryner du champinjonerna, löken och vitlöken i samma stekpanna. Häll över det i samma gryta som köttet.
    En gryta med stekta svampar och lök, med ånga som stiger upp från ytan.
  • Slå på rödvinet i stekpannan och låt det hela stå och koka i cirka 5 minuter så att du kokar ur alla smaker som sitter kvar i stekpannan. Häll detta över köttet och svampen.
  • Tillsätt tamarisoja, kalvfond, balsamvinäger, timjan och dijonsenapen. Låt allt koka upp och puttra på i cirka 15 minuter.
  • Under tiden så skär du ner purjolöken och paprikan.
  • Tillsätt smetana, grädde, paprika och purjolök. Låt allt stå och sjuda tills det att du har fått en härlig simmig konsistens på såsen. Cirka 10-15 minuter till.
  • Smaka av med salt och peppar och servera sedan med goda tillbehör. Njut nu av en riktigt god och smakrik fläskfilégryta!
    Köksgryta med kött, grönsaker och persilja i en svart gryta med lock.

Nutrition

Kalorier: 448kcal | Kolhydrater: 10g | Protein: 38g | Fett: 27g | Fiber: 2g