Go Back
+ servings
Skål med finsk kål- och grönsakssoppa, garnerad med hackad persilja.
Print
4,64 av 22 röster

Finsk kålsoppa

Finsk kålsoppa är en klassisk finsk soppa som är väldigt billig att laga men med massor av härliga smaker. Riktigt god vardagsmat.
Förberedelser10 minuter
Active Time1 timme
Total tid1 timme 10 minuter
Måltid: Köttfärsrecept, Lättlagat, Lunch, Mejerifritt, Middagstips, Soppa
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 800 g Vitkål
  • 400 g Köttfärs
  • 100 g Gul lök
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 1 tsk Paprikapulver
  • 250 g Morot
  • 3 msk Kalvfond, koncentrerad
  • 1,3 l Vatten
  • 10 st Kryddpepparkorn
  • 2 st Lagerblad
  • 2 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 tsk Mejram, torkad

Instruktioner

  • Skär vitkålen i bitar. Lägg den i en bunke tills vidare.
    Hackad vitkål i bitar på en träskärbräda med en kniv i bakgrunden.
  • Hacka lök, vitlök och slanta morötterna.
    Hackade morötter och lök placerade på en skärbräda med en kniv.
  • Bryn köttfärsen i lite smör i en stor kastrull.
  • Tillsätt löken och morötterna. Låt allt fräsa ihop några minuter. Krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver.
    Blandning av köttfärs, morötter och lök i en metallskål.
  • Slå på vatten och kalvfond. Tillsätt lagerblad och kryddpepparkorn. Lägg i vitkålen och blanda runt. Låt allt koka upp och sedan stå och småsjuda tills det att kålen är mjuk. Cirka 45-60 minuter.
    En gryta med finsk kålssoppa som innehåller kål och grönsaker i en buljong.
  • När kålen blivit mjuk, så smakar du av med salt och peppar. Tillsätt även mejram och toppa med färsk hackad persilja.
    En skål med finsk kål- och grönsakssoppa toppad med hackad grön persilja.