Finsk kålsoppa
Finsk kålsoppa är en klassisk finsk soppa som är väldigt billig att laga men med massor av härliga smaker. Riktigt god vardagsmat.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time1 timme t
Total tid1 timme t 10 minuter minuter
Måltid: Köttfärsrecept, Lättlagat, Lunch, Mejerifritt, Middagstips, Soppa
Yield: 4
Author: Lari Salminen
- 800 g Vitkål
- 400 g Köttfärs
- 100 g Gul lök
- 3 st Vitlöksklyftor
- 1 tsk Paprikapulver
- 250 g Morot
- 3 msk Kalvfond, koncentrerad
- 1,3 l Vatten
- 10 st Kryddpepparkorn
- 2 st Lagerblad
- 2 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- 2 tsk Mejram, torkad
Skär vitkålen i bitar.
Lägg den i en bunke tills vidare.
Hacka lök, vitlök och slanta morötterna.
Bryn köttfärsen i lite smör i en stor kastrull.
Tillsätt löken och morötterna.
Låt allt fräsa ihop några minuter.
Krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver.
Slå på vatten och kalvfond.
Tillsätt lagerblad och kryddpepparkorn.
Lägg i vitkålen och blanda runt.
Låt allt koka upp och sedan stå och småsjuda tills det att kålen är mjuk. Cirka 45-60 minuter.
När kålen blivit mjuk, så smakar du av med salt och peppar.
Tillsätt även mejram och toppa med färsk hackad persilja.