Go Back
+ servings
Grillad vitkålsslice med nötter och grönsaker på en tallrik.
Print
5 av 1 röst

Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter

Färsk vitkål i ugn är ett otroligt gott tillbehör med massor av goda smaker och härlig umami!
Förberedelser15 minuter
Active Time1 timme
Total tid1 timme 15 minuter
Måltid: Lättlagat, Tillbehör, Vegetariskt
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 st Färskt vitkålshuvud
  • 3 msk Olivolja
  • 100 g Smör
  • 1 msk Tamarisoja
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 1 dl Hasselnötter
  • Flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C (varmluft).
  • Dela vitkålshuvudet i fyra delar. Lägg dom på en plåt med insidan uppåt.
    Fyra halvor av färsk vitkål placerade på en metallplåt.
  • Ringla lite olivolja över och salta och peppra.
  • Ställ in i ugnen och baka av vitkålen i cirka 60 minuter. Den ska ha fått fin färg och vara mjuk.
  • Under tiden vitkålen är i ugnen så gör vi övriga delar.

Brynt sojasmör

  • Lägg smöret i en mindre kastrull och värm det på medelhög värme under konstant omrörning.
  • Smöret kommer börja koka och bubbla en massa. När det väl slutar att bubbla så är det nära, då kommer det börja byta färg mot en vacker gyllene färg. Fortsätt att röra om hela tiden tills det att du har en fin gyllenbrun färg.
  • Häll över smöret i en annan kastrull eller en bunke som tål hög värme. Om du låter det står kvar i kastrullen som du brynt det i så kommer eftervärmen i kastrullen bränna smöret.
  • Tillsätt soja och riven vitlök i smöret och blanda runt. Detta kan du låta stå vid spisen tills vidare.

Rostade hasselnötter

  • Hacka hasselnötterna lite. Det ska gärna vara lite större bitar.
  • Lägg dom i en torr stekpanna och rosta dom på medelhög värme. Dom skall få en något gyllene färg. Häll över dom i en egen skål.
    Rostade hasselnötter som ligger i en stekpanna med mörka och ljusa nötter.

Avslutning

  • Ta ut vitkålen när den är klar.
  • Häll över det brynta sojasmöret jämnt fördelat på alla vitkålsbitar. Se till att försöka få lite smör på alla delar av vitkålen.
    Grillad vitkål med en sked sås på en plåt, med bruna kanter och saftiga blad.
  • Toppa sedan med rostade hasselnötter och lite persilja. Servera sedan direkt!