Färsk vitkål i ugn med brynt sojasmör & rostade hasselnötter
Färsk vitkål i ugn är ett otroligt gott tillbehör med massor av goda smaker och härlig umami!
Förberedelser15 minuter minuter
Active Time1 timme t
Total tid1 timme t 15 minuter minuter
Måltid: Lättlagat, Tillbehör, Vegetariskt
Yield: 4
Author: Lari Salminen
- 1 st Färskt vitkålshuvud
- 3 msk Olivolja
- 100 g Smör
- 1 msk Tamarisoja
- 1 st Vitlöksklyfta
- 1 dl Hasselnötter
- Flingsalt
- nymalen svartpeppar
Sätt ugnen på 175°C (varmluft).
Dela vitkålshuvudet i fyra delar.
Lägg dom på en plåt med insidan uppåt.
Ringla lite olivolja över och salta och peppra.
Ställ in i ugnen och baka av vitkålen i cirka 60 minuter. Den ska ha fått fin färg och vara mjuk.
Under tiden vitkålen är i ugnen så gör vi övriga delar.
Brynt sojasmör
Lägg smöret i en mindre kastrull och värm det på medelhög värme under konstant omrörning.
Smöret kommer börja koka och bubbla en massa.
När det väl slutar att bubbla så är det nära, då kommer det börja byta färg mot en vacker gyllene färg.
Fortsätt att röra om hela tiden tills det att du har en fin gyllenbrun färg.
Häll över smöret i en annan kastrull eller en bunke som tål hög värme. Om du låter det står kvar i kastrullen som du brynt det i så kommer eftervärmen i kastrullen bränna smöret.
Tillsätt soja och riven vitlök i smöret och blanda runt.
Detta kan du låta stå vid spisen tills vidare.
Avslutning
Ta ut vitkålen när den är klar.
Häll över det brynta sojasmöret jämnt fördelat på alla vitkålsbitar. Se till att försöka få lite smör på alla delar av vitkålen.
Toppa sedan med rostade hasselnötter och lite persilja.
Servera sedan direkt!