Go Back
+ servings
En hand som håller en taco fylld med grönsaker och sås, med ljus i bakgrunden.
Print
5 av 2 röster

Fantastiska tortillas (lchf)

Dessa fantastiskt goda tortillas är perfekt för dig som äter keto eller lchf. Mjuka och fina men utan en massa spannmål.
Förberedelser25 minuter
Active Time2 minuter
Total tid27 minuter
Måltid: Bröd & kex
Yield: 5
Author: Lari Salminen

Materials

  • 112 g Mandelmjöl
  • 8 g Xantangummi
  • 2 g Bakpulver
  • 1 Stort ägg
  • 1 msk Vatten
  • 1 nypa salt

Du behöver

  • Matberedare
  • Köksvåg
  • Bakplåtspapper
  • Kavel

Instruktioner

  • Ta fram din matberedare och sätt i kniven i den. Lägg samtliga ingredienser i och mixa ihop allt till en degboll. Det tar inte mycket mer än 15 sekunder.
  • Ta upp degen och knåda den för hand ett par minuter. Plasta sedan in den och lägg den åt sidan för att vila i cirka 15 minuter. Detta gör att xantangummit får börja verka.
  • Dela sedan upp degen i fyra lika stora bitar, använd vågen så du får exakt samma mängd deg. Rulla till fina runda bollar.
  • Ta nu ett bakplåtspapper och placera en degboll mitt på den. Lägg ett bakplåtspapper till ovanpå och börja kavla ut degen till en rund tortilla. Den skall bli 15 cm i diameter och det är bra om du har en skål som har det måttet så du kan måtta och se när du fått till den storleken. När den är ungefär 15 cm i diameter, så tar du bort den från bakplåtspapperna och ställer skålen ovanpå degen och skär runt den så du får en rund och fin cirkel. Den överblivna degen som du skär bort sparar du, för den kommer bli en femte tortilla sen.
  • När du gjort alla fem tortillas, så är det dags att steka dem. Ta en bra stekpanna och värm den på medelhög värme. Lägg i en tortilla i pannan och håll koll på den. Hela tortillan ska ändra färg till en lite vitare nyans och du kan även lyfta lite försiktigt och se om den har fått lite färg. Vänd den sedan och räkna till fem (cirka 5 sek). Ta sedan upp den direkt. Om du steker den längre än dessa fem sekunder så kommer den bli överstekt och tappa sin mjukhet. Stek upp samtliga och sen är det bara att äta.