Go Back
+ servings
En gratinerad maträtt med grönsaker, skinka och sås på en tallrik med sallad.
Print
Inga röster än

Falukorvsgratäng med sting

En falukorvsgratäng med härligt sting som kanske blir din nästa husmansklassiker. Härliga spännande smaker och helt lchfvänligt.
Måltid: Gratänger, Korv, Lättlagat, Middagstips
Yield: 4
Author: Fett bra mat - Helena

Materials

Korvgratängen

  • 1 st Falukorvsring i skivor
  • 0,5 st Purjolök, finstrimlad
  • 1 dl Dill, finskuren
  • 5 dl Créme Fraîche
  • 2 msk Majonnäs
  • 2 msk Dijonsenap
  • 2 msk Pepparrot, färsk, finriven
  • 1 msk Sambal Badjek eller Sambal Oelek
  • 1 tsk Örtsalt
  • 3 dl Mozarellaost, riven

Blomkålsmos

  • 1 st Blomkålshuvud, stort
  • 50 g Smör
  • 1 dl Västerbottenost
  • Grädde för spädning
  • salt
  • Vitpeppar

Tillbehör

  • Blandad sallad
  • Persilja

Instruktioner

Korvgratängen

  • Lägg falukorvsskivor i en smord ugnsform. Strö över purjo och dill på korven.
  • Rör ihop såsen och klicka ut i formen och bred ut. Strö osten över.
  • Gratinera i 200 grader i cirka 30 minuter tills osten fått fin färg.

Blomkålsmoset

  • Koka blomkålsbuketter mjuka i saltat vatten. Låt rinna av väl.
  • Kör dem tillsammans med smör i en matberedare till du är nöjd med konsistensen. Du kan behöva peta ner från kanterna och köra i olika omgångar. Om du vill ha moset lösare kan du eventuellt späda med lite grädde.
  • Smaksätt med riven västerbottenost, eventuellt lite salt och några drag med vitpepparkvarnen.

Serveringen

  • Jag garnerar gärna med persilja och serverar med lite blandad sallad från en färdig påse. Jag tycker blandningen med machésallad, lollo rosso och ruccola passar extra bra till den här rätten.