Saftig citron- och vitlöksstekt biff med krispig broccoli. En snabb och smakrik LCHF-rätt som passar både vardag och helg!
Förberedelser1 timmet
Total tid30 minuterminuter
Måltid: Huvudrätt, Kött, Lättlagat, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: allt i samma panna, kött och grönsaker
Yield: 4portioner
Calories: 836kcal
Author: Lari Salminen
Materials
650gnötköttT ex. ryggbiff, rostas, entrecôte eller annat mört kött
2stbroccolihuvudenskurna i buketter
2mskolivolja
4stvitlöksklyftorhackade
3msksmör eller oljatill stekning
Saften av 1/2 citron
0,6dloxbuljongutspädd
¼dlhackad persiljaplus extra för garnering
¼tskkrossade chiliflakesvalfritt
Nymalen svartpepparefter smak
1tskfärsk timjanhackad
Marinaden
1dltamarisoja
1,2dlolivolja
1mskSrirachasås eller annan het chilisås
Instruktioner
Förbered köttet
Strimla köttet i 1-2 cm tjocka strimlor. Se till att du skär mot fibrerna för att köttet ska bli så lättuggat som möjligt.
Marinaden
Blanda sojasås, olivolja och chilisås i en skål. Lägg i biffstrimlorna och låt marinera i 30 minuter till 1 timme. Du kan låta köttet stå framme så det inte är kallt när det ska stekas.
Förbered broccolin
Tvätta och dela broccolihuvudena i buketter.
Blanchera (koka) dem snabbt i 1–2 minuter i kokande vatten och spola sedan i kallt vatten.
Stek köttet
Hetta upp olja och 1 msk smör i en stor stekpanna på medelhög/hög värme. Stek biffstrimlorna i omgångar i 1–2 minuter per sida tills kanterna är knapriga. Ta upp biffstrimlorna och lägg dem åt sidan på en tallrik.
Tillaga såsen
Använd samma stekpanna, sänk värmen till medel. Smält 2 msk smör och tillsätt citronsaft, hackad vitlök, oxbuljong och de återstående marinadresterna.
Låt det sjuda och rör ner färsk persilja och broccoli.
Fortsätt röra om tills såsen reducerats och broccolin är mjuk.
Lägg tillbaka biffstrimlorna i pannan för att värmas upp snabbt.
Servera omedelbart och garnera med timjan, chiliflakes, mer persilja och citronskivor.
Anteckning
Ett tips är att ersätta lite av broccolin med lite andra grönsaker, till exempel blomkål, rödlök eller varför inte lite zucchini.