Go Back
+ servings
Stekt biff med broccoli och citronskivor i en stor stekpanna.
Print
Inga röster än

Citron- och vitlöksstekt biff och broccoli

Saftig citron- och vitlöksstekt biff med krispig broccoli. En snabb och smakrik LCHF-rätt som passar både vardag och helg!
Förberedelser1 timme
Total tid30 minuter
Måltid: Huvudrätt, Kött, Lättlagat, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: allt i samma panna, kött och grönsaker
Yield: 4 portioner
Calories: 836kcal
Author: Lari Salminen

Materials

  • 650 g nötkött T ex. ryggbiff, rostas, entrecôte eller annat mört kött
  • 2 st broccolihuvuden skurna i buketter
  • 2 msk olivolja
  • 4 st vitlöksklyftor hackade
  • 3 msk smör eller olja till stekning
  • Saften av 1/2 citron
  • 0,6 dl oxbuljong utspädd
  • ¼ dl hackad persilja plus extra för garnering
  • ¼ tsk krossade chiliflakes valfritt
  • Nymalen svartpeppar efter smak
  • 1 tsk färsk timjan hackad

Marinaden

  • 1 dl tamarisoja
  • 1,2 dl olivolja
  • 1 msk Srirachasås eller annan het chilisås

Instruktioner

Förbered köttet

  • Strimla köttet i 1-2 cm tjocka strimlor. Se till att du skär mot fibrerna för att köttet ska bli så lättuggat som möjligt.

Marinaden

  • Blanda sojasås, olivolja och chilisås i en skål.
    Lägg i biffstrimlorna och låt marinera i 30 minuter till 1 timme.
    Du kan låta köttet stå framme så det inte är kallt när det ska stekas.

Förbered broccolin

  • Tvätta och dela broccolihuvudena i buketter.
  • Blanchera (koka) dem snabbt i 1–2 minuter i kokande vatten och spola sedan i kallt vatten.

Stek köttet

  • Hetta upp olja och 1 msk smör i en stor stekpanna på medelhög/hög värme.
    Stek biffstrimlorna i omgångar i 1–2 minuter per sida tills kanterna är knapriga.
    Ta upp biffstrimlorna och lägg dem åt sidan på en tallrik.

Tillaga såsen

  • Använd samma stekpanna, sänk värmen till medel. Smält 2 msk smör och tillsätt citronsaft, hackad vitlök, oxbuljong och de återstående marinadresterna.
  • Låt det sjuda och rör ner färsk persilja och broccoli.
  • Fortsätt röra om tills såsen reducerats och broccolin är mjuk.
  • Lägg tillbaka biffstrimlorna i pannan för att värmas upp snabbt.
  • Servera omedelbart och garnera med timjan, chiliflakes, mer persilja och citronskivor.

Anteckning

Ett tips är att ersätta lite av broccolin med lite andra grönsaker, till exempel blomkål, rödlök eller varför inte lite zucchini.

Nutrition

Kalorier: 836kcal | Kolhydrater: 2g | Protein: 31g | Fett: 78g | Fiber: 1g