Chokladgrottor
Dessa chokladgrottor är helt otroligt goda lchf-vänliga kakor som du kan ha till kaffet när suget faller på. Glutenfria, sockerfria och riktigt smarriga.
Förberedelser20 minuter minuter
Active Time15 minuter minuter
Total tid35 minuter minuter
Yield: 15
Author: Lari Salminen
Kakdegen
- 100 g Rumstempererat smör
- 0,75 dl Sötning
- 1 krm Vaniljpulver
- 1 tsk Kanel, malen
- 3 dl Mandelmjöl
- 4 msk Kokosmjöl
- 0,5 tsk Bakpulver
- 2 krm Xantangummi
- 1 Äggvita
- 1 nypa salt
Fyllningen
- 35 g Mörk choklad (minst 70%)
- 10 g Kokosolja
- 15 st Hasselnötter
- Flingsalt
Sätt ugnen på 160 grader (varmluft, 175 grader på vanlig värme).
Vispa ihop smör, socker, kanel och vaniljpulver riktigt poröst.
Blanda ihop dom övriga torra ingredienserna i en egen skål.
Tillsätt äggvitan i smöret och vispa ihop.
Vispa ner mjölblandningen i smöret och blanda ihop till en jämn och fin deg.
Dela upp degen i 15 lika stora bitar och rulla dom till bollar.
Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper på.
Tryck sen till dom med tummen så att dom får en liten grop i mitten till nöten och chokladen.
Lägg en nöt i varje hål.
Chokladen
Smält choklad och kokosolja tillsammans i antingen vattenbad eller i mikron.
Du ska få en rinnande jämn chokladsås.
Häll chokladen över nötterna så att gropen nästan täcks helt. Det är bra om det inte är helt överfullt, utan att det finns lite plats för expansion.
Strö på lite flingsalt över varje chokladgrop.
Gräddning
Ställ in kakorna i ugnen och grädda do i cirka 15 minuter.
Om du kör på varmluft, se till att vända på kakorna efter cirka halva tiden.
Ta ut kakorna när do fått fin gyllene färg och låt do svalna på plåten.
De kommer vara riktigt mjuka när du tar ut dom, men dom stelnar till sen när dom får svalna.
När kakorna har svalnat så kan du provsmaka någon kaka och resten kan du frysa in så att du har färdigt att bjuda på om du får oväntat besök.