Go Back
+ servings
En bit blåbärsostkaka på en serveringsspade med hela kakan i bakgrunden.
Print
4,63 av 8 röster

Cheesecake med blåbärsspegel

En lchf-vänlig cheesecake med en ljuvlig blåbärsspegel på toppen som ger kakan en ny nyans. Denna cheesecake är sockerfri och glutenfri.
Förberedelser15 minuter
Active Time35 minuter
Total tid50 minuter
Måltid: Bakverk & kakor, Efterrätter
Kök: Skandinaviskt
Keyword: blåbärsrecept, cheesecakerecept, sockerfritt
Yield: 12
Calories: 303kcal
Author: Lari Salminen

Equipment

  • Elvisp
  • Springform 24 cm
  • Stavmixer
  • Finmaskig sil
  • Köksvåg

Materials

Kakbotten

  • 140 g Mandelmjöl (cirka 3 dl)
  • 40 g Sötning
  • 55 g Smält smör
  • 1 tsk Kanel
  • 1 krm Vaniljpulver
  • 1 ägg
  • 1 nypa salt

Cheesecakefyllning

  • 600 g Färskost (naturell), rumstempererad
  • 1 dl Sötning
  • 2 Ägg, rumstempererade
  • 1 msk Pressad citron
  • 0,5 krm Vaniljpulver

Blåbärsspegel

  • 250 g Blåbär
  • 2 dl Vatten
  • 0,5 dl Sötning
  • 3 st Gelatinblad

Instruktioner

Kakbotten

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Blanda ihop de torra ingredienserna.
  • Blanda ner ägg och smält smör och rör ihop med en slickepott.
  • Tryck ut degen i botten av springformen. Du kan själv bestämma om du vill ha uppvik eller inte.
  • Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen

  • Höj temperaturen på ugnen till 175 grader (över-undervärme).
  • Vispa färskost och sötning riktigt fluffigt. Antingen med elvisp eller så använder du en köksassistent.
  • Tillsätt ett ägg, vaniljpulver och pressad citron och vispa lite till.
  • Tillsätt det sista ägget och vispa ihop allt så det är riktigt fluffigt igen.
  • Häll upp smeten i springformen och fördela den jämnt över botten.
  • Ställ in i mitten av ugnen och grädda den i cirka 35 minuter.
  • När den är klar så ska den vara lite dallrig i mitten. Ställ på ett galler så den får svalna.

Blåbärsspegeln

  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • Koka upp blåbär och vatten i en kastrull. Låt koka i 5-10 minuter.
  • Tillsätt sötningen och rör om så den löses upp.
  • Mixa blåbären med stavmixer och sila av i en finmaskig sil.
  • Rör ner gelatinbladen i den varma blåbärssåsen. Låt den svalna lite.
  • Häll blåbären ovanpå cheesecaken.
  • Ställ in i kylen i 4-5 timmar så den får sätta sig ordentligt.
  • Dela upp i bitar och servera. Minst 12 bitar skulle jag säga att man får ut, men det beror ju helt och hållet på vilken storlek du väljer.
    En blåbärs cheesecake med en spegelglasyr, en bit skuren och en serveringsspade bredvid.

Nutrition

Kalorier: 303kcal | Kolhydrater: 24g | Protein: 7g | Fett: 28g | Fiber: 2g