Champinjon och rödlökspaj
Denna champinjon- och rödlökspaj är en underbart god matpaj som passar lika bra på en buffé som huvudrätt till lunch eller middag. Glutenfri också!
Förberedelser40 minuter minuter
Active Time25 minuter minuter
Total tid1 timme t 5 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Lunch, Middagstips, Paj, Vegetariskt
Yield: 4
Author: Lari Salminen
Pajskal
- 2 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kokosmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 50 g smör
- 1 st ägg
- 2 msk vatten
- 1 krm salt
Fyllning
- 150 g färska champinjoner
- 200 g rödlök
- 100 g fetaost
- 4 st ägg
- 1 dl grädde 40%
- 1 dl crème fraiche
- 100 g riven ost
- 2 tsk torkad oregano
- 1 nypa salt
- 1 nypa nymalen svartpeppar
- 30 g smör
- 10 st soltorkade tomater i olja
Pajskalet
Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.
Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.
Fyllningen
Skiva löken och skär ner champinjonerna i lagom stora bitar. Strimla eller hacka ner tomaterna i mindre bitar.
Bryn champinjonerna i smöret, blanda ner löken och tomaterna mot slutet så att löken får gå med och bli lite mjuk. Salta och peppra lite och tillsätt oreganon. Dra sedan av från spisen och låt svalna.
Blanda grädde, ägg och crème fraiche i en bunke. smula ner fetaosten och tillsätt den rivna osten. Vispa runt det lite så att allt blandas och blanda sedan ner svamp och lökblandningen. Salta och peppra lite. Tänk på att fetaosten kan vara salt, så var försiktig med saltet.
Häll smeten i pajskalet och sätt in den i mitten av ugnen på 200 grader. Grädda pajen i cirka 25 minuter.
Ta ut och servera med en god sallad.